Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bulharsko registruje ukrajinských utečencov priamo na hraniciach

Na snímke utečenkyne z Ukrajiny sa objímajú pred tabuľou s nápisom CLO na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode v obci Vyšné Nemecké, okres Sobrance v sobotu 12. marca 2022. Foto: TASR/AP

O štatút utečenca požiadalo len 267 ľudí, uviedla v utorok bulharská pohraničná polícia.

Berlín/Sofia 16. marca (TASR) - Bulharsko spustilo nový systém registrácie vojnových utečencov z Ukrajiny priamo na hraniciach, informovala agentúra DPA.

Zariadenie umiestnené na hraničnom priechode s Rumunskom blízko bulharského mesta Ruse skontroloval počas prvého dňa jeho fungovania aj bulharský premiér Kiril Petkov.

"Problémom bolo, že oni (utečenci) prichádzali a my sme nevedeli, kam pôjdu. Teraz sa už všetko dá vyhľadať," povedal podľa bulharskej tlačovej agentúry BTA Petkov.

Bulharsko bolo doposiaľ pre ukrajinských vojnových utečencov predovšetkým tranzitnou krajinou, píše DPA.

Z 81.000 utečencov, ktorí do krajiny prišli cez Rumunsko od začiatku ruskej vojenskej invázie, ich zostalo v Bulharsku, najchudobnejšej krajine EÚ, iba takmer 38.000. Sú medzi nimi aj príslušníci bulharskej menšiny na Ukrajine.

O štatút utečenca požiadalo len 267 ľudí, uviedla v utorok bulharská pohraničná polícia.

Ľudia, ktorí ušli pred vojnou na Ukrajine, sú ubytovávaní v hoteloch či dovolenkových domoch prevažne na pobreží Čierneho mora, ale aj u dobrovoľníkov, priateľov či príbuzných, pripomína DPA. Medzičasom dostali aj ponuky na prácu, predovšetkým z IT sektoru.