Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bulharsko nasadení vojakov na hranici s Tureckom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Krajina leží východne od tzv. balkánskej trasy vedúcej cez Turecko, Grécko, Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko.

Sofia 25. februára (TASR) - Bulharský parlament dnes jednomyseľne schválil návrh na to, aby polícii na hranici s Tureckom pomáhala armáda. Informovala o tom agentúra DPA.

Za opatrenie, ktorým sa táto balkánska krajina snaží udržať pod kontrolou prílev migrantov, dnes hlasovalo všetkých 137 prítomných poslancov bulharského parlamentu.

Bulharsko leží východne od tzv. balkánskej trasy vedúcej cez Turecko, Grécko, Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko a Slovinsko. Tú migranti využívajú na to, aby sa dostali na západ či sever Európy. Do Bulharska v minulom roku prišlo asi 27.000 migrantov, čo je výrazne menej než počet, aký v rovnakom období zaznamenali susedné krajiny.

Táto balkánska krajina však zároveň ešte v stredu vyčlenila 35 miliónov levov (18 mil. eur) na rozšírenie plota, ktorý začala v roku 2014 stavať na 275 kilometrov dlhej hranici s Tureckom. Z plánovaných 130 kilometrov plota doposiaľ postavili 60 kilometrov.

Bulharsko, ktoré je považované za jednu z najchudobnejších krajín Európskej únie, nemá medzi migrantmi dobrú povesť. Tí sa totiž často sťažujú na porušovanie svojich práv, ako aj na rôzne druhy zneužívania.