Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

V Bulharsku zadržali pri razii voči migrantom 75 ľudí, aj prevádzačov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V rámci akcie muži zákona prehľadali hotely, hostince a rôzne obchodné prevádzky i podniky nielen v Sofii, ale aj ďalších mestách krajiny, pričom kontrolovali aj motorové vozidlá.

Sofia 13. mája (TASR) - Bulharská polícia zadržala do dnešného popoludnia 75 ľudí pri razii zameranej na ilegálnych migrantov. V rámci akcie muži zákona prehľadali hotely, hostince a rôzne obchodné prevádzky i podniky nielen v Sofii, ale aj ďalších mestách krajiny, pričom kontrolovali aj motorové vozidlá.

Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu bulharského ministerstva vnútra. Podľa rovnakého zdroja je medzi zadržanými 34 prevádzačov.

Bulharská vláda paralelne schválila ďalších 6,2 milióna leva (v prepočte viac ako tri milióny eur) pre rozšírenie plotu pozdĺž bulharsko-tureckej štátnej hranice, ktorá je vonkajšou hranicou únie. Sofia by chcela 3,5 metra vysoký plot na kritických úsekoch celkove 270 km dlhej hraničnej čiary predĺžiť do konca roka na územie o dĺžke 160 km.

Počet migrantov, ktorí sa v prvom štvrťroku 2016 dostali na bulharské územie, poklesol v medziročnom porovnaní s minulým rokom o asi 30 percent, uviedla ministerka vnútra Rumjana Bačvarovová. O štatút utečenca požiadalo za prvé tri mesiace v Bulharsku 4202 migrantov, mnohí z nich sa však krajinu pokúšajú opustiť a presunúť sa do strednej Európy.