Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Bulharsko znova sprísňuje epidemické opatrenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Už po tretí raz od začiatku pandémie tak v krajine zatvoria pohostinstvá, posilňovne, školy, škôlky, kiná, divadlá a múzeá.

Sofia 18. marca (TASR) - Bulharsko v súvislosti s narastajúcim počtom nových prípadov nákazy novým koronavírusom opätovne zavádza prísnejšie obmedzenia. Už po tretí raz od začiatku pandémie tak v krajine zatvoria pohostinstvá, posilňovne, školy, škôlky, kiná, divadlá a múzeá. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

V nákupných centrách môžu zostať otvorené iba supermarkety, lekárne, banky a poisťovacie spoločnosti, uviedol minister zdravotníctva Kostadin Angelov. Oslavy, svadby a krsty sú limitované maximálnym počtom 15 osôb, dodal.

Podľa agentúry AFP budú opatrenia platiť desať dní, a to od pondelka 22. marca.

"Život a zdravie ľudí sú najdôležitejšie," odôvodnil premiér Bojko Borisov opätovné zavedenie nepopulárnych opatrení. Väčšinu obmedzení v krajine zrušili iba na začiatku marca.

Z dôvodu veľkého prílevu pacientov sú nemocnice a pohotovostné služby na hranici svojich možností, píše DPA.

Podľa oficiálnych údajov v Bulharsku zaznamenali 483 nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za posledné dva týždne, čo predstavuje nárast o 94 percent. Počet úmrtí spojených s ochorením COVID-19 sa v tomto období zvýšil až o 124 percent.

Bulharsko má v súčasnosti jednu z najvyšších úmrtnosti na COVID-19 v Európe - 18,7 na 100.000 obyvateľov, uvádza AFP s odvolaním sa na svoje výpočty.

Táto balkánska krajina so siedmimi miliónmi obyvateľov doteraz zaznamenala 291.769 prípadov nákazy a 11.715 súvisiacich úmrtí. Prvú dávku vakcíny doposiaľ podali približne 350.700 Bulharom, informovala agentúra AP.