Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bulharský premiér žiada, aby krajina bola zahrnutá do migračnej dohody

Migranti, archívne foto Foto: TASR - Michal Svítok

Borisov tiež vyjadril obavy z požiadavky Turecka, aby bola do migračnej dohody zahrnutá aj výsada bezvízového cestovania Turkov do Európy.

Brusel/Sofia 11. marca (TASR) - Bulharský premiér Bojko Borisov požiadal o to, aby sa migračná dohoda vyrokovaná medzi Európskou úniou a Tureckom týkala okrem Grécka aj jeho krajiny. Táto požiadavka sťažuje už i tak komplikované rozhovory, napísala dnes tlačová agentúra DPA.

"Bulharsko nebude ochotné súhlasiť s čiastočnou úlohou Turecka (týkajúcou sa iba gréckych ostrovov), čo s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k otvoreniu nových migračných trás," napísal Borisov v liste stálemu predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. Kópiu listu dnes videla aj agentúra DPA.

"Turecké pozemné hranice s členskými štátmi EÚ, Bulharskom a Gréckom, a námorné hranice medzi Tureckom a EÚ, okrem iného v Čiernom mori, sa nutne musia stať súčasťou rokovaní i dohody s Tureckom," dodal bulharský premiér.

Predstavitelia EÚ dúfajú, že dohodu s Ankarou spečatia na budúci týždeň na summite v Bruseli, ale navrhovaná dohoda sa stretla so záplavou kritiky obhajcov ľudských práv. Tí ju označujú za nehumánnu a pravdepodobne aj protiprávnu.

Zároveň silnejú obavy, že migranti si čoskoro nájdu náhradné trasy do severnej Európy. Balkánske štáty totiž zatvorili hranice a migranti tak uviazli v Grécku.

Objavujú sa predpoklady, že migranti sa môžu pokúsiť preplaviť Jadranské more alebo Stredozemné more, aby sa dostali do Talianska, ale vo výhľade môžu mať aj Bulharsko. Má spoločnú pozemnú a námornú hranicu s Tureckom a je tiež jedným zo susedov Grécka.

Bulharský minister obrany Nikolaj Nenčev dnes v štátnej televízii povedal, že jeho krajina - najchudobnejšia v EÚ - je pripravená v prípade nutnosti okamžite postaviť plot na svojej hranici s Gréckom.

Na tejto hranici je už rozmiestnených 400 bulharských vojakov a Borisov povedal, že nasledovať môže ďalších 500 príslušníkov.

Bulharsko predlžuje o 130 kilometrov aj svoj 30-kilometrový plot postavený na hranici s Tureckom v roku 2014.

"Opakovane tvrdíme, že je vrcholne dôležité chrániť všetky vonkajšie hranice EÚ s Tureckom, nielen preto, že musíme nájsť trvalé riešenie migračnej krízy, ale preto, že musíme zaručiť bezpečnosť EÚ ako celku," napísal Borisov v liste Tuskovi, označenom štvrtkovým dátumom.

Borisov tiež vyjadril obavy z požiadavky Turecka, aby bola do migračnej dohody zahrnutá aj výsada bezvízového cestovania Turkov do Európy.

Bulharský premiér napísal, že proces udelenia bezvízového styku nesmie byť "hnaný kalendárom", a vyzval Ankaru, aby najprv zaviedla do praxe readmisnú dohodu, ktorá umožňuje navracanie ilegálnych migrantov do Turecka.

"Plne si uvedomujem naliehavosť opatrení, ktoré treba prijať vzhľadom na utečeneckú krízu. Zároveň by sme však mali zaručiť účasť všetkých členských štátov EÚ na procese rozhodovania," napísal na záver Borisov.

V médiách sa objavili správy, že navrhovaná dohoda o migrácii je z veľkej časti výsledkom rokovaní nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a tureckého premiéra Ahmeta Davutogla, dodáva DPA.