Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Nová nemecká vláda zložila ústavou predpísanú prísahu

Na snímke zasadnutie novej nemeckej vlády Foto: TASR/AP

Merkelová (59) bude stáť na čele "veľkej koalície" zloženej z jej Kresťanskodemokratickej únie, Kresťanskosociálnej únie a Sociálnodemokratickej strany Nemecka.

Berlín 17. decembra (TASR) - Po staronovej nemeckej spolkovej kancelárke Angele Merkelovej, ktorá prijíma už v Berlíne gratulácie z rôznych končín sveta, zložili dnes ústavou predpísanú prísahu na pôde Spolkového snemu (Bundestagu) v nemeckej metropole všetci členovia jej vlády.

V tretej veľkej koalícii, na ktorej sa po týždňoch náročných rokovaní dohodli predstavitelia Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), jej sesterskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) a doteraz opozičnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), bude mať CDU päť rezortov a ministra - šéfa Úradu spolkovej kancelárky, ďalšie tri rezorty povedú nominanti CSU a šesť politici SPD.

Vicekancelárom, ministrom hospodárstva a energetiky sa stal šéf SPD Sigmar Gabriel, jeho stranícky kolega Frank-Walter Steinmeier sa vrátil do čela nemeckej diplomacie. Jedným z najskúsenejších členov nového spolkového kabinetu zostáva minister financií Wolfgang Schäuble (CDU).

Angela Merkelová
Foto: TASR/AP
Historicky prvou ženou na čele nemeckého rezortu obrany sa stala Ursula von der Leyenová (CDU), ktorej predchodca na čele tohto rezortu Thomas de Maiziere je novým spolkovým ministrom vnútra.

Pri hlasovaní v Spolkovom sneme získala Angela Merkelová rekordných 462 poslaneckých hlasov, čo je najviac v histórii krajiny, proti bolo 150 zákonodarcov, deviati sa hlasovania zdržali.

Už v stredu vystúpi staronová kancelárka s programovým vyhlásením svojej celkovo tretej spolkovej vlády a neskôr odcestuje na prvú zahraničnú návštevu, a to do Paríža, pri ktorej ju bude sprevádzať i šéf diplomacie. Frank-Walter Steinmeier zamieri vo štvrtok na svoju prvú premiérovú cestu do zahraničia po opätovnom nástupe do funkcie ministra zahraničných vecí, a to do Poľska.

Merkelová (59) bude v nadchádzajúcom treťom funkčnom období stáť na čele "veľkej koalície" zloženej z jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), Kresťanskosociálnej únie (CSU) a Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Stranícki lídri podpísali koaličnú dohodu v pondelok, takmer tri mesiace po septembrových parlamentných voľbách.

Ich nejednoznačný výsledok si vynútil vytvorenie veľkej koalície zloženej z Merkelovej konzervatívcov a ich tradičných sociálnodemokratických rivalov.

Podľa agentúry AP koaličné rokovania po tohtoročných voľbách boli najdlhšie v krajine od skončenia druhej svetovej vojny.

Celkovo pôjde o tretiu veľkú koalíciu v dejinách Nemecka. Merkelová už stála na čele takejto koaličnej zostavy už počas svojho prvého mandátu v rokoch 2005-2009.


Prezident Gauck menoval členov novej vlády

Nemecký prezident Joachim Gauck vymenoval dnes členov novej vlády. Ceremónia sa konala v jeho sídle na zámku Bellevue v Berlíne, informovala agentúra DPA.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (štvrtá zľava) a nemecký prezident Joachim Gauck (tretí sprava) pózujú s novými ministrami, zľava ministerka obrany Ursula von der Leyenová, minister vnútra Thomas de Maiziere, ministerka práce Andrea Nahlesová, minister financií Sigmar Gabriel a minister zahraničných vecí Guido Westerwelle po ich vymenovaní 17. decembra 2013 v Berlíne.
Foto: TASR/AP


Kancelárku Angelu Merkelovú menoval Gauck do funkcie už dnes predpoludním hneď po jej zvolení v Spolkovom sneme (Bundestag). V popoludňajších hodinách zložia šéfovia rezortov v novom Bundestagu prísahu a zídu sa na prvom zasadnutí.