Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Bundestag: Izrael má právo brániť sa proti útokom Hamasu

Izraelský vojak v stredu 11. októbra 2023 v Izraeli. Foto: TASR/AP

Pri bezprecedentných teroristických útokoch Hamasu zahynulo v Izraeli od soboty už prinajmenšom 1300 ľudí a do nemocníc previezli najmenej 3297 zranených.

Berlín 12. októbra (TASR) - Dolná komora nemeckého parlamentu (Bundestag) vo štvrtok jednohlasne vyjadrila solidaritu a podporu Izraelu v jeho sebaobrane proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas. Bundestag zároveň ostro odsúdil "barbarské násilné činy" militantov z Hamasu, ktorí v sobotu podnikli masívny útok na Izrael. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

"Izrael má právo na sebaobranu. Nič nemôže relativizovať právo Izraela na existenciu," píše sa v uznesení, ktoré podporili všetky parlamentné politické skupiny.

Nemecko musí zároveň podľa rezolúcie "poskytnúť Izraelu všetko potrebné a požadované pre jeho obranu na základe medzinárodného práva".

Pri bezprecedentných teroristických útokoch Hamasu zahynulo v Izraeli od soboty už prinajmenšom 1300 ľudí a do nemocníc previezli najmenej 3297 zranených. Hnutie Hamas vo štvrtok informovalo o 1354 mŕtvych Palestínčanoch počas odvety izraelskej armády v pásme Gazy.