Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Búrka Isaac zasiahla Floridu, na Haiti si vyžiadala šesť obetí

Muž držiac sa na dopravnej značke sa bráni pred vlnami, ktoré spôsobila búrka Isaac na Kube. Foto: TASR

Podľa predpovedí by mal Isaac v okolí súostrovia zosilnieť v priebehu dneška, prípadne v noci na pondelok, kedy by mal postúpiť cez juhovýchodnú časť Mexického zálivu.

Key West 26. augusta (TASR) - Tropická búrka Isaac zasiahla dnes koralové súostrovie Florida Keys po tom, ako sa prehnala Karibikom, informovala agentúra AP.

Americký štát Florida vyhlásil v sobotu kvôli blížiacej sa tropickej búrke mimoriadny stav. Obyvatelia zabezpečovali svoje domovy vrecami s pieskom a zatvárali na nich okenice. Na sever Floridy smeroval zástup áut s evakuovanými.

Búrka si na Haiti v sobotu vyžiadala šesť obetí, oznámila agentúra Reuters. V Dominikánskej republike sú nezvestné najmenej tri osoby. V oboch krajinách evakuovali tisíce ľudí. Na pevnine v blízkosti východného výbežku Kuby živel vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia.

Pre Florida Keys vydali varovanie pred hurikánom, hoci rýchlosť vetra zatiaľ silu hurikánu nedosiahla. Podľa predpovedí by mal Isaac v okolí súostrovia zosilnieť v priebehu dneška, prípadne v noci na pondelok, kedy by mal postúpiť cez juhovýchodnú časť Mexického zálivu.

Búrka Isaac vyčíňala na Haiti a Dominikánskej republike





V meste Tampa na západnom pobreží Floridy sa má začať nominačný zjazd republikánov. Predstavitelia zjazdu oznámili, že v pondelok sa uskutoční len krátke stretnutie. Prestávka bude trvať do utorkového popoludnia, kedy by mala búrka ustúpiť. Floridský republikánsky guvernér Rick Scott vyhlásil núdzový stav a zrušil svoje plány zúčastniť sa dnešných a pondelňajších podujatí zjazdu svojej strany.