Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Tropická búrka Otis zosilnela na hurikán piatej kategórie

Turisti plávajú v Acapulcu v Mexiku v utorok 24. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Otis momentálne sprevádza vietor dosahujúci v nárazoch rýchlosť až 260 kilometrov za hodinu.

Mexiko 25. októbra (TASR) – Tropická búrka Otis zosilnela na extrémne nebezpečný hurikán piatej kategórie, pričom sa blíži k letovisku Acapulco na juhozápadnom pobreží Mexika. Oznámilo to v stredu nadránom americké Národné centrum pre hurikány (NHC), informuje TASR podľa správ agentúr AFP a DPA.

Pevninu by mal Otis zasiahnuť v stredu v skorých ranných hodinách miestneho času, a to pravdepodobne stále ako hurikán piatej kategórie. NHC však očakáva, že následne rýchlo zoslabne vzhľadom na tamojší "vyššie položený terén".

Otis momentálne sprevádza vietor dosahujúci v nárazoch rýchlosť až 260 kilometrov za hodinu. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador obyvateľov pobrežia vyzval, aby sa presunuli do núdzových prístreškov a nezdržovali sa pri riekach, potokoch či roklinách. Na pláži v Acapulcu v utorok hliadkovali vojaci.

V štáte Guerrero aj častiach susednej Oaxacy sa podľa NHC očakávajú zrážky až do 51 centimetrov, ktoré by mali vyvolať bleskové záplavy a v kopcovitom teréne aj zosuvy pôdy.

Hurikány sužujú Mexiko každoročne, a to ako na jeho tichomorskom, tak aj atlantickom pobreží, hoci len málo z nich zasiahne pevninu ako extrémne silný hurikán piatej kategórie. V Tichomorí sa tzv. hurikánová sezóna začína 15. mája, kým v Atlantiku 1. júna, pričom v oboch prípadoch trvá do konca novembra.