Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

PRÍRODNÝ ÚKAZ:Búrka pokryla austrálske mesto vrstvou oranžového prachu

Prachová búrka. Foto: TASR/AP

Austrálsky meteorologický úrad odhadol, že prašná búrka vyčíňala na území širokom 200 kilometrov.

Charleville 21. februára (TASR) - Mesto Charleville v austrálskom štáte Queensland zasiahla v utorok prachová búrka a pokryla ho vrstvou oranžového prachu.

Mnohí obyvatelia zverejňovali fotografie a videá nezvyčajnej scenérie na sociálnych sieťach. Silný vietor podľa úradov zdvíhal nečistotu z celej oblasti a roznášal ju po okolí. Búrka v meste vyvracala stromy a spôsobila menšie materiálne škody na budovách, uviedla v stredu britská spravodajská stanica BBC.

Austrálsky meteorologický úrad odhadol, že prašná búrka vyčíňala na území širokom 200 kilometrov. Vietor dosahoval rýchlosť 96 kilometrov za hodinu a viditeľnosť na miestnom letisku bola do 200 metrov.

Niektorí obyvatelia vnútrozemského mesta Charleville, ležiaceho približne 740 kilometrov od Brisbane, uviedli, že búrka ich prekvapila. "Počuli sme hrmenie, tak sme vyšli von... obrátili sme sa a blížila sa mohutná červená prachová búrka," povedala 21-ročná Paige Donaldová s tým, že mala aj obavy a cítila sa pri tom prírodnom výjave ako v kine.