Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Apokalyptická búrka zničila v noci na dnes mesto na Sardínii

Evakuácia ľudí na Sardínii. Foto: TASR/AP

Povedal to starosta mesta Olbia Gianni Giovanelli. Sardíniu postihli silné búrky, ktoré spôsobili záplavy a priniesli obete na životoch.

Rím 19. novembra (TASR) - Cyklón Kleopatra, sprevádzaný prívalovými dažďami a prudkým nárazovým vetrom, ktorý zasiahol v pondelok taliansky stredomorský ostrov Sardínia, si tam vyžiadal už najmenej 18 obetí na životoch vrátane štyroch detí. Ďalších šesť osôb zostáva na zozname nezvestných, informoval guvernér ostrova Ugo Cappellacci.

Najhoršia bola situácia v prístavnom meste Olbia na severe Sardínie a v jeho okolí, kde sa viaceré obce ocitli odrezané od zvyšku sveta. Stovky občanov museli v Olbii evakuovať. Pomáhali tu nielen príslušníci jednotlivých zložiek záchranného systému, ale aj talianskeho námorníctva.

Starosta Olbie Gianni Giovanelli pre televíziu Sky TG24 povedal, že jeho mesto zasiahla "apokalyptická" búrka.

Medzi obeťami figuruje štvorčlenná brazílska rodina, ktorú strhli masy vody v obci Arzachena, ďalej traja ľudia, pod ktorými sa na ceste v okolí Olbie zrútil most, či policajt, ktorý v inkriminovanom čase sprevádzal sanitku.

Materiálne škody, ktoré spôsobil cyklón na ostrove, sa momentálne nedajú ani odhadnúť.

Zo Sardínie prišli aj správy o narušení plynulosti zásobovania elektrickou energiou, cestnej i železničnej dopravy a o omeškaniach v lodnej a leteckej doprave. Mnoho škôl zostalo dnes uzavretých.

Vrásky na čele kompetentných sa ešte prehĺbili po prognóze meteorológov, ktorí predpokladajú ďalšie intenzívne zrážky v oblasti.

Niet sa čomu čudovať, veď ako konštatoval taliansky premiér Enrico Letta, na Sardínii zaznamenali v priebehu niekoľkých hodín zrážky zodpovedajúce obvykle polročnému úhrnu. Podľa jeho slov ide o národnú katastrofu neuveriteľných rozmerov.

Talianska vláda uvoľnila už na pomoc poškodeným 20 miliónov eur.

Solidaritu so zasiahnutým regiónom vyjadril dnes aj prezident krajiny Giorgio Napolitano.



Stovky ľudí evakuovali



Foto: TASR/AP
Podľa miestnych novín L'Unione Sarda prišiel o život aj policajt, ktorý sprevádzal sanitku. Auto, v ktorom sa viezol, sa potopilo, keď sa pod ním zrútil most v regióne Dorgali. Pri podobnom nešťastí zahynuli traja ľudia v regióne Gallura. Auto, v ktorom sa viezol, bolo na moste v Dorgali v okamihu, keď sa zrútil. Zranili sa pri tom aj ďalší traja príslušníci polície. Jedna žena a jej dcéra sa utopili, keď záplava strhla ich auto.