Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Burkina Faso: Dvaja francúzski vojaci zneužili malé dievčatká

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vojaci sa v nedeľu dopustili sexuálneho obťažovania dvoch dievčatiek vo veku troch a piatich rokov.

Paríž 1. júla (TASR) - Prokuratúra v Paríži začala predbežné stíhanie pre podozrenie z trestnej činnosti pedofilného charakteru voči dvom príslušníkom francúzskych ozbrojených síl umiestnených v africkom štáte Burkina Faso, informovali dnes justičné zdroje.

Trestné oznámenie na dvoch suspendovaných vojakov podal v utorok večer francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian.

Hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll dnes potvrdil, že justičné orgány oboch krajín už nadviazali kontakt, aby oboch vojakov mohli v čo najkratšom čase prepraviť do vlasti a postaviť tam pred súd. Súčasne podčiarkol, že minister nemieni strácať čas a že podobné konanie je neprijateľné. Francúzski vojaci sa zaviazali bojovať proti terorizmu, chrániť tamojšie obyvateľstvo, pripomenul hovorca.

Podľa oficiálnych zdrojov sa vojaci v nedeľu dopustili sexuálneho obťažovania dvoch dievčatiek vo veku troch a piatich rokov. V jednom z dvoch prípadov to ešte nakrútili kamerou a tento záznam našla matka dieťaťa v kamere zabudnutej vojakmi na mieste činu. Obe deti, ktorých rodičia boli v priateľskom vzťahu s podozrivými, majú dvojaké občianstvo.

Iba pred dvoma mesiacmi vysvitlo, že francúzski vojaci v Stredoafrickej republike sa v období od decembra 2013 do júna 2014 dopustili sexuálneho zneužitia šiestich tamojších detí v utečeneckom tábore pod ich ochranou. V kauze je stíhaných 14 vojakov, z toho traja identifikovaní, ako aj päť vojakov z iných krajín.

Francúzsko má v piatich afrických štátoch - Burkine Faso, Čade, Mali, Mauritánii a Nigeri - celkovo 3000 príslušníkov ozbrojených síl. V Burkine Faso pôsobí 220 francúzskych vojakov, v Stredoafrickej republike ďalších 900.