Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Exprezidenta Burkiny Faso Compaorého odsúdili na doživotie

Blaise Compaoré, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Compaoré bol zvrhnutý počas ľudového povstania v roku 2014 a utiekol do susedného Pobrežia Slonoviny, ktoré mu poskytlo azyl.

Ouagadougou 6. apríla (TASR) - Vojenský súd v Burkine Faso odsúdil v stredu bývalého prezidenta republiky Blaisa Compaorého na doživotný trest odňatia slobody za účasť na vražde revolučného vodcu Thomasa Sankaru z roku 1987. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Doživotné tresty súd vymeral aj ďalším dvom osobám. Sú nimi Hyacinthe Kafando, bývalý dozorný dôstojník pluku prezidentskej bezpečnosti, ktorý mal viesť vraždiace komando, a brigádny generál Gilbert Dienderé.

Compaoré bol zvrhnutý počas ľudového povstania v roku 2014 a utiekol do susedného Pobrežia Slonoviny, ktoré mu poskytlo azyl. Kafando je takisto na úteku. Oboch súdili v ich neprítomnosti, píše AFP.

Sankaru zastrelili počas štátneho prevratu v roku 1987 pod vedením jeho vtedajšieho komplica Compaorého, ktorý sa následne stal prezidentom západoafrickej krajiny Burkina Faso. Podozrenia sú dlhodobo mierené na Compaorého, ktorý vládol v Burkine Faso 27 rokov.