Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Burkine Faso útočilo údajne šesť páchateľov

Na archívnej snímke príslušníci bezpečnostných síl v Ouagadougou, v Burkina Faso Foto: TASR/AP

Troch atentátnikov zlikvidovali minulú sobotu nadránom pri zásahu bezpečnostné zložky. Traja ďalší sú na úteku a pátra sa po nich.

Paríž/Ouagadougou 20. januára (TASR) - V komande, ktoré minulý piatok útočilo v Ouagadougou, metropole Burkiny Faso, boli podľa očitých svedkov aj ženy. Informovali o tom dnes francúzske médiá, ktoré pripomenuli utorkové vyhlásenie francúzskeho premiéra Manuela Vallsa o celkovo šiestich páchateľoch útokov.

Valls vo svojom vyhlásení na pôde parlamentu v Paríži spresnil, že troch atentátnikov zlikvidovali minulú sobotu nadránom pri zásahu bezpečnostné zložky. Traja ďalší sú podľa neho na úteku a pátra sa po nich.

K útokom v Ouagadougou sa prihlásila teroristická organizácia Al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM), ktorá zverejnila aj fotografie údajných páchateľov - mužov vo veku okolo 25 rokov.

Mnohí očití svedkovia však vypovedali, že útočníci boli viac než traja. Údajne boli medzi nimi aj dve ženy. Toto tvrdenie úrady tejto africkej krajiny zatiaľ nepotvrdili. Pracujú však s verziou, že páchatelia mohli byť príslušníkmi tzv. spiacej teroristickej bunky.

Francúzske médiá upozorňujú, že v piatok došlo v Burkine Faso k "trom závažným útokom, ktorých dejiská síce delí veľká vzdialenosť, ale určite boli koordinované".

Okrem útoku na hotel Splendid a reštauráciu La Cappuccino bol terčom aj sprievod prefekta na severe krajiny, pričom prišli o život dvaja vojaci. Neznámi páchatelia uniesli aj austrálsky manželský pár - osemdesiatnikov, ktorí v krajine žili vyše 40 rokov.

Cynthia Ohayonová, špecialistka na Burkinu Faso a analytička organizácie L'International Crisis Group, v dnešnom rozhovore pre rozhlasovú stanicu RFI uviedla, že útok v Ouagadougou sa dal čakať, keďže mu "nahrávalo" niekoľko faktorov: celková bezpečnostná situácia, zle strážené hranice s Nigerom a najmä s Mali, kde pôsobia viaceré islamistické a teroristické organizácie, ako aj prípady únosov z ostatných mesiacov.

Svoju rolu podľa analytičky zohráva aj strategická pozícia Burkiny Faso v oblasti Sahelu, kde z Mali expandujú islamistickí ozbrojenci.

Na otázku, ako je možné, že Burkine Faso sa útoky podobné piatkovým doteraz vyhýbali, Ohayonová odpovedala, že to vyplýva z politického kontextu. Prezident Blaise Compaoré, ktorý bol v októbri 2014 zosadený po 27 rokoch vládnutia, mal podľa analytičky akúsi nepísanú dohodu s niektorými islamistickými skupinami z Mali, ktoré mu boli blízke, že jeho krajinu "ušetria".

Dodala, že niektorí islamistickí velitelia z Mali bývali v domoch v Ouagadougou alebo ich Compaoré ubytoval v miestnych hoteloch na svoj účet. "Po tom, ako krajina (po Compaorého zosadení) prišla o takúto ochranu, je v logike veci, že k útoku došlo," uviedla analytička.

Útoky sa navyše odohrali v týždni, keď sa moci ujala nová vláda, na ktorej čele je Paul Kaba Thieba, a dva týždne po nástupe nového prezidenta Rocha Marca Christiana Kaborého do úradu. Ohayonová uviedla, že optimistické vízie ľudí ovplyvní atmosféra strachu po útokoch. Tie podľa všetkého spôsobia, že nová vláda sa teraz sústredí na naliehavé bezpečnostné problémy, čo zmarí jej plány v ekonomickej oblasti.