Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

V Burkine Faso vypočúvali muža, ktorý mohol byť mozgom útokov

Na archívnej snímke vojak kráča po ulici v blízkosti sídla hlavného štábu ozbrojených síl Burkiny Faso po útoku ozbojencov v Ouagadougou Foto: TASR/AP

Francúzsky denník Le Monde na svojom webe informoval, že do Ouagadougou z Francúzska pricestuje jeden prokurátor a štyria vyšetrovatelia, ktorí sa zapoja do vyšetrovania piatkových útokov.

Ouagadougou 4. marca (TASR) - Polícia a justícia afrického štátu Burkina Faso vypočúvali v nedeľu džihádistu podozrivého z účasti na piatkovom útoku na budovu generálneho štábu Ouagadougou. Vyšetrovatelia sa domnievajú, že tento muž mohol byť "mozgom" útoku, ktorého terčom bolo aj francúzske veľvyslanectvo.

Podozrivého muža, ktorého národnosť nie je známa, zadržali v piatok niekoľko hodín po koordinovaných útokoch na oba objekty.

Útoky si podľa najnovšej bilancie vyžiadali životy siedmich príslušníkov vládnych bezpečnostných zložiek. O život prišlo deväť džihádistov.

V noci na nedeľu sa k týmto útokom prihlásila malijská odnož teroristickej siete al-Káida, džihádistické zoskupenie Džamaat Nusrat al-Islám wa al-Muslimín (Skupina na podporu islamu a moslimov, JNIM). JNIM vznikla v roku 2017 zlúčením viacerých regionálnych ozbrojených skupín a jej vodcovia prisahali vernosť vodcovi al-Káidy Ajmánovi Zawahrímu.

Skupina v sobotňajšom vyhlásení uviedla, že piatkové útoky v Burkine Faso boli odvetou za zabitie jedného z vodcov JNIM, ktorý zahynul pri nedávnom zásahu francúzskych jednotiek. Vyhlásenie militantov priniesla mauritánska tlačová agentúra al-Akbar.

Vládne zdroje podľa francúzskych médií informovali, že niekoľkým ďalším džihádistom sa zrejme po útoku na generálny štáb podarilo ujsť.

Úrady africkej krajiny majú "silné podozrenie", že džihádisti mali v armáde informátorov a útok na generálny štáb si naplánovali vďaka poznatkom od nich.

Svedčí o tom aj fakt, že auto s nastraženou výbušninou explodovalo pred fasádou budovy, kde sa pôvodne mala konať schôdzka predstaviteľov generálnych štábov armád zúčastňujúcich sa v oblasti Sahelu na spoločnej operácii proti džihádistom. Miesto schôdzky na poslednú chvíľu zmenili, čím sa predišlo masakru.

Francúzsky denník Le Monde na svojom webe informoval, že do Ouagadougou z Francúzska pricestuje jeden prokurátor a štyria vyšetrovatelia, ktorí sa zapoja do vyšetrovania piatkových útokov.