Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Búrky v Atlantiku sa už nebudú volať Irene

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Oznámil to na svojej stránke americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA).

Miami 13. apríla (TASR) - Výbor pre hurikány Svetovej meteorologickej organizácie (WMO), ktorý spravuje zoznam potenciálnych mien pre tropické cyklóny, používaných raz za šesť rokov pre oblasť Atlantiku a východnú časť severného Pacifiku, dnes z neho vyradil meno Irene. Oznámil to na svojej stránke americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA).

Irene bola hurikán tretej kategórie, ktorý vznikol v auguste 2011, prehnal sa karibskou oblasťou a následne spustošil východné pobrežie USA. Hurikán Irene bol priamo zodpovedný za smrť 49 ľudí: piatich v Dominikánskej republike, troch na Haiti a 41 v Spojených štátoch. Spôsobil celkové škody za takmer 19 miliárd dolárov. Bola to najničivejšia búrka minuloročnej atlantickej hurikánovej sezóny.

Vzhľadom na veľký počet mŕtvych a rozsiahle škody, ktoré po sebe zanechala Irene, sa výbor WMO na svojom dnešnom zasadaní v Ponte Vedra Beach na Floride rozhodol nahradiť ho v zozname menom Irma. Ak by tak neurobil, búrka nad Atlantikom by sa mohla znovu pomenovať Irene v roku 2017.

K zmenám v zozname dochádza vtedy, ak búrka spôsobí veľké škody a ďalšie používanie jej mena by mohlo vyvolávať nepríjemné asociácie. Irene je 76. názov, ktorý odstránili zo zoznamu mien pre Atlantický oceán od roku 1954.