Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Burundi nechce vpustiť na svoje územie členov vyšetrovacej komisie OSN

Na archívnej snímke Pierre Nkurunziza Foto: TASR/AP

Poradca prezidenta vyhlásil, že Burundi má právo odmietnuť, ak si niektoré západné mocnosti osvoja právo destabilizovať ich národnú suverenitu.

Bujumbura 1. októbra (TASR) - Vláda Burundi kategoricky odmieta prijať komisiu OSN, ktorá má vyšetrovať porušovanie ľudských práv na území tohto východoafrického štátu. Jej členom neumožní vstup do Burundi, povedal dnes Willy Nyamitwe, poradca prezidenta Pierra Nkurunzizu, citovaný agentúrou DPA.

"Burundi je suverénny štát. Máme právo odmietnuť, ak si niektoré západné mocnosti osvoja právo destabilizovať našu národnú suverenitu," vyhlásil Nyamitwe.

Rada OSN pre ľudské práva rozhodla v piatok o vyslaní vyšetrovacej komisie do Burundi, kde má pôsobiť jeden rok. Minulý týždeň obvinila OSN vládu Burundi z vážneho porušovania ľudských práv a varovala pred genocídou. V krajine podľa nej dochádza k svojvoľnému zatýkaniu, mučeniu a nezákonnému vraždeniu. Rezolúcia bola prijatá 19 hlasmi za, sedem členov rady bolo proti a 21 sa hlasovania zdržalo.

Burundi sa už viac ako rok zmieta v hlbokej vnútropolitickej kríze. Vyvolalo ju úsilie prezidenta Nkurunzizu zabezpečiť si napriek zákonnému limitu tretie funkčné obdobie. V krajine sa pritom len v roku 2005 skončila občianska vojna medzi väčšinovými Hutuami a menšinovými Tutsiami, ktorá si vyžiadala odhadom 300.000 mŕtvych.