Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Burundská vláda požiadala ľudskoprávnu agentúru, aby opustila krajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Burundskú vládu už dávnejšie rozhnevali správy OSN opisujúce údajné porušovanie ľudských práv.

Ženeva/Bujumbura 6. decembra (TASR) - Vláda Burundi požiadala Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), aby ukončil činnosť v tejto stredoafrickej krajine po tom, ako ju medzičasom už bývalý vysoký komisár Zajd Raad Husajn pred niekoľkými mesiacmi označil za jeden z "najproduktívnejších ľudských bitúnkov súčasnosti". Doručenie príslušného listu potvrdila vo štvrtok hovorkyňa OHCHR Ravina Shamdasaniová, informovala agentúra AP.

"Toto rozhodnutie nás samozrejme mrzí a radi by sme pokračovali v našej spolupráci s Burundi," povedala Shamdasaniová v ženevskom sídle úradu, pričom odmietla poskytnúť ďalšie informácie s odvolaním sa na citlivosť tejto záležitosti. Nemenované zdroje však pre AP uviedli, že Burundi dalo OHCHR na opustenie krajiny dva mesiace.

Burundskú vládu už dávnejšie rozhnevali správy OSN opisujúce údajné porušovanie ľudských práv. V Burundi vypukla politická kríza po tom, ako prezident Pierre Nkurunziza v roku 2015 oznámil, že napriek silnému odporu časti obyvateľstva sa rozhodol uchádzať o ďalšie funkčné obdobie. Pri následných násilnostiach prišlo odvtedy o život vyše 1200 ľudí a ďalšie státisíce utiekli do susedných krajín.

Sudcovia Medzinárodného trestného súdu (ICC) nechali preveriť podozrenia, že v Burundi boli spáchané štátom podporované zločiny vrátane vrážd, znásilnení a mučenia. Tento postup nie je ovplyvnený ani vlaňajším rozhodnutím Burundi vystúpiť z ICC ako historicky prvá krajina sveta.

Burundská vláda dôrazne odmieta tvrdenia, že ide proti vlastnému obyvateľstvu a označuje ich za škodlivú propagandu šírenú jej exilovými protivníkmi. Ešte v októbri 2016 pozastavila spoluprácu s OHCHR, keďže tento orgán sa podľa nej spolčil s "plánovačmi prevratu a nepriateľmi Burundi".

Burundský minister zahraničných vecí Ezechiel Nibigira ohlásil na štvrtok tlačovú konferenciu venovanú tejto záležitosti, neskôr ju však odložil s tým, že vláda novinárom "dá vedieť, až bude riadne pripravená".