Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Buteflikov tím deklaroval volebné víťazstvo, opozícia hovorí o podvode

Voľby v Alžírsku Foto: TASR/AP

Buteflika bol jasným favoritom prezidentských volieb. Pre mnohých, najmä starších Alžírčanov je totiž zárukou stability po skončení krvavej občianskej vojny z rokov 1991–2002.

Alžír 18. apríla (TASR) - Tím úradujúceho alžírskeho prezidenta Abdala Azíza Butefliku deklaroval víťazstvo vo štrtkových voľbách hlavy štátu. Opozícia naopak už vopred odmietla výsledky volieb pre údajné podvody, oznámila dnes agentúra Reuters.

"Náš kandidát je víťaz ... Bez akýchkoľvek pochybností Buteflika dosiahol drvivé víťazstvo," povedal pre Reuters Abdalazíz Bilkhádim, osobný splnomocnenec prezidenta.

Najsilnejší z piatich Buteflikových protikandidátov Alí Benflis už krátko po uzatvorení volebných miestností odmietol uznať výsledky hlasovania, ktoré by mohli byť zverejnené už dnes.

"Neuznávam tieto výsledky, zavrhujem tento podvod," vyhlásil Benflis, pričom neuviedol nijaké ďalšie podrobnosti.

Prezident Buteflika (77) vládne krajine už 15 rokov a vo štvrtkových voľbách kandidoval po štvrtý raz, napriek podlomenému zdraviu po vlaňajšej mozgovej porážke. Počas trojtýždňovej predvolebnej kampane sa vôbec neobjavil na verejnosti.

Svoj hlas vo štvrtok odovzdal v metropole Alžír sediac na invalidnom vozíku, pričom neposkytol žiadne vyjadrenie pre médiá.

Buteflika bol jasným favoritom prezidentských volieb. Pre mnohých, najmä starších Alžírčanov je totiž zárukou stability po skončení krvavej občianskej vojny z rokov 1991–2002, v ktorej vláda čelila tuhému odporu islamistických povstalcov.

Dlhoročný alžírsky prezident je tiež významným spojencom USA v boji proti militantnému islamu v severoafrickom regióne.