Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bývalá prvá dáma Hondurasu kandiduje za prezidentku

Na archívnej snímke z 27. januára 2018 honduraský prezident Juan Orlando Hernández a jeho manželka Ana García de Hernándezová počas prezidentskej inaugurácie v honduraskom meste Tegucigalpa. Foto: TASR/AP

Jej manžela usvedčila porota amerického federálneho súdu v New Yorku z toho, že sa svojho času spolčil s pašerákmi drog.

Tegucigalpa 13. marca (TASR) - Niekdajšia prvá dáma Hondurasu Ana García de Hernández chce kandidovať v prezidentských voľbách v roku 2025. Svoje rozhodnutie ohlásila len niekoľko dní po tom, ako v Spojených štátoch usvedčili jej manžela, exprezidenta Juana Orlanda Hernándeza z podielu na pašovaní kokaínu, informovala v stredu agentúra AFP.

Ana García, 55-ročná právnička, na sociálnej sieti X v utorok oznámila, že sa bude uchádzať o volebnú nomináciu Národnej strany Hondurasu (PNH), ktorej členom je jej manžel. Zároveň ohlásila, že stojí za svojim manželom a chystá sa v jeho prípade bojovať "za spravodlivosť".

Prezidentské voľby sa majú v Hondurase konať v novembri 2025. Vzíde z nich nástupca súčasnej prezidentky Xiomary Castrovej, taktiež niekdajšej prvej dámy, nakoľko prezidentskú funkciu je v tejto stredoamerickej krajine možné zastávať len jedno funkčné obdobie. Ešte pred samotným hlasovaním sa budú konať tzv. primárky, v ktorých si jednotlivé strany vyberú svojich kandidátov.

Hernándeza usvedčila uplynulý piatok porota amerického federálneho súdu v New Yorku z toho, že sa svojho času spolčil s pašerákmi drog. Využil pri tom armádu aj políciu svojej krajiny na to, aby umožnil nerušený prevoz stoviek ton kokaínu do Spojených štátov. Usvedčili ho aj z dvoch prípadov týkajúcich sa použitia zbraní.

Teraz mu v USA hrozí trest odňatia slobody na 40 rokov až doživotie. Výšku trestu má americký súd oznámiť 26. júna. "Som nevinný, povedzte to celému svetu," povedal exprezident po skončení procesu svojim priateľom, príbuzným aj podporovateľom, vrátane trojice generálov, ktorá na súde svedčila v jeho prospech.