Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Exšéfka francúzskej diplomacie povedie komisiu na prešetrenie UNRWA

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Panel má koncom marca predložiť generálnemu tajomníkovi OSN Guterresovi priebežnú správu a koncom apríla záverečnú správu.

New York 5. februára (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok oznámil vytvorenie nezávislej komisie na posúdenie činnosti Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Táto agentúra je vystavená obvineniam, že jej 12 zamestnanci boli 7. októbra zapojení do teroristického útoku kománd militantného palestínskeho hnutia Hamas na Izrael.

Ako uviedla agentúra AFP, nový nezávislý panel povedie bývalá francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová, ktorá bude spolupracovať s tromi európskymi výskumnými organizáciami, uviedla OSN vo vyhlásení.

Cieľom vyšetrovania je "zhodnotiť, či agentúra robí všetko, čo je v jej silách, aby zabezpečila neutralitu a reagovala na obvinenia zo závažných porušení, keď k nim dôjde".

Panel má koncom marca predložiť generálnemu tajomníkovi OSN Guterresovi priebežnú správu a koncom apríla záverečnú správu - v prípade potreby aj s odporúčaniami na "zlepšenie a posilnenie" mechanizmov agentúry.

Toto hodnotenie bude oddelené od interného vyšetrovania, ktoré OSN začala v januári, po prvom vznesení obvinení proti 12 zamestnancom UNRWA.

Spomínanými subjektmi z Európy, ktoré budú nápomocné pri tomto nezávislom hodnotení UNRWA, sú Inštitút Raoula Wallenberga vo Švédsku, Chr. Michelsen Institute (CMI) v Nórsku a Dánsky inštitút pre ľudské práva.

V reakcii na obvinenie zo strany Izraela viac ako desať krajín vrátane Spojených štátov, Nemecka, Británie a Švédska pozastavilo financovanie agentúry UNRWA.