Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kolumbia: Šéfka tajnej služby bola roky na úteku, vzdala sa polícii

Alvaro Aleman, zástupca ministra zahraničných vecí Panamy, sprevádza Mariu del Pilar Hurtadovú, bývalú šéfku tajnej kolumbijskej služby, ktorá sa po rokoch na úteku vzdala polícii. Foto: TASR/AP Photo

María del Pilar Hurtadová sa prihlásila v piatok večer úradom v Paname, kam utiekla v roku 2010. Po prevoze do Bogoty ju sudca umiestnil do predbežnej väzby.

Bogota 1. februára (TASR) - Niekdajšia šéfka kolumbijskej spravodajskej služby sa po niekoľkých rokoch na úteku vydala do rúk úradov, aby čelila obvineniam zo špehovania oponentov bývalého prezidenta Álvara Uribeho. Informovala o tom dnes agentúra AP.

María del Pilar Hurtadová sa prihlásila v piatok večer úradom v Paname, kam utiekla v roku 2010. Po prevoze do Bogoty ju sudca umiestnil do predbežnej väzby.

Generálny prokurátor Eduardo Montealegre uviedol, že Hurtadovú vyšetrujú pre najmenej päť trestných činov, za ktoré by v prípade uznania viny mohla dostať 15 až 20 rokov väzenia. Podľa vlastných slov vyzve Hurtadovú, aby spolupracovala a prezradila, "kto dal príkaz na nelegálne odpočúvanie".

Obvinenia voči Hurtadovej by mohli ešte viac poškodiť politické dedičstvo Uribeho, ktorý bol roky najoddanejších spojencom USA v Latinskej Amerike a ktorému pripisujú zásluhy za potlačenie ľavicových povstalcov.

Hurtadová nikdy nenaznačila účasť exprezidenta na nejakom porušení zákona. Ako riaditeľka medzičasom zrušenej spravodajskej služby DAS viedla škandálmi sužovanú inštitúciu, ktorej agenti zjavne bez obmedzení nelegálne odpočúvali politikov, obhajcov ľudských práv, novinárov či dokonca sudcov najvyššieho súdu, ktorí sa stavali proti bývalému konzervatívnemu prezidentovi.

Desiatky predstaviteľov DAS, vrátane jedného z Hurtadovej predchodcov, usvedčili z nezákonnej špionáže a poskytovania pomoci pravicovým polovojenským eskadrám smrti.

Súčasný prezident Juan Manuel Santos po nástupe do funkcie v roku 2010 okamžite rozpustil DAS a nariadil vyšetrovanie viacerých bývalých predstaviteľov služby.

Hurtadová dostala v roku 2010 azyl v Paname, vlani však tamojší najvyšší súd rozhodol, že toto rozhodnutie bolo protiústavné. Jej prípad patrí k viacerým vyšetrovania, ktoré podľa Uribeho Santos spustil proti jeho bývalým spolupracovníkom.

Santos mal ako Uribeho minister obrany na starosti vojenskú ofenzívu vedúcu k zníženiu miery vrážd a únosov v Kolumbii, ktoré patrili k najväčším na svete. Obaja politici sú však medzičasom úhlavní nepriatelia a Uribe obviňuje Santosa, že ohrozuje úspechy pri zvýšení bezpečnosti v snahe uzavrieť mierovú zmluvu s ľavicovými povstalcami.

Uribeho bývalý minister financií Óscar Iván Zuluaga musel v piatok vypovedať na prokuratúre o svojom vzťahu s počítačovým expertom, ktorého si jeho tím pred prezidentskými voľbami v roku 2014 najal údajne na to, aby prenikol do emailových účtov vlády s cieľom odhaliť informácie, ktoré by mohli zmariť Santosove mierové rozhovory, dodáva AP.