Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Bývalého amerického veľvyslanca zadržali a obvinili

Na archívnej snímke zo 17. mája 2022 kubánska a americká vlajka vejú pred americkým veľvyslanectvom v Havane. Foto: TASR/AP

S prípadom oboznámený anonymný zdroj pre AP uviedol, že ministerstva spravodlivosti USA obviňuje Rochu z presadzovania záujmov kubánskej vlády.

Miami 4. decembra (TASR) - Bývalého amerického diplomata, ktorý pôsobil ako veľvyslanec USA v Bolívii, zadržali pre podozrenie, že je tajným agentom kubánskej vlády. V nedeľu o tom informovala agentúra Associated Press.

Bývalého veľvyslanca Manuela Rochu (73) zatkli minulý piatok v Miami na základe trestného oznámenia. Očakáva sa, že ďalšie podrobnosti o prípade budú zverejnené na pondelňajšom súdnom pojednávaní.

S prípadom oboznámený anonymný zdroj pre AP uviedol, že ministerstva spravodlivosti USA obviňuje Rochu z presadzovania záujmov kubánskej vlády.

AP doplnila, že federálny zákon vyžaduje, aby sa ľudia vykonávajúci politické ponuky cudzej vlády alebo subjektu v USA zaregistrovali na ministerstve spravodlivosti, ktoré v posledných rokoch zintenzívnilo tresty za nezákonné zahraničné lobovanie.

Rocha má za sebou 25 rokov práce v diplomacii. Veľká časť jeho kariéry sa odohrala počas studenej vojny, pričom jeho posty boli väčšinou v krajinách Latinskej Ameriky: pôsobil aj v tzv. sekcii záujmov USA na Kube v čase, keď Spojené štáty nemali úplné diplomatické vzťahy s komunistickou vládou Fidela Castra.

Po odchode z ministerstva zahraničných vecí do dôchodku začal Rocha podnikať: pôsobil ako riaditeľ bane na zlato v Dominikánskej republike.