Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalého dôstojníka CIA zadržali: Mal uchovávať tajné informácie

Ilustračná snímka Foto: internet

Zadržaným je Jerry Chun Shing Lee, ktorý je americkým občanom žijúcim v Hongkongu.

Washington 17. januára (TASR) - Bývalého dôstojníka americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) zadržali v pondelok na newyorskom Medzinárodnom letisku Johna Kennedyho na základe obvinenia z protizákonného prechovávania utajených informácií vojenského charakteru. S odvolaním sa na ministerstvo spravodlivosti o tom v stredu informovala agentúra AP.

Zadržaným je Jerry Chun Shing Lee, ktorý je americkým občanom žijúcim v Hongkongu. Pre CIA začal pracovať v roku 1994 a ako operatívny pracovník mal prístup aj k utajovaným informáciám.

Ako spresnila AP, v auguste 2012 Lee s rodinou odcestoval z Hongkongu do amerických štátov Havaj a Virgínia. Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) vtedy na základe povolenia súdu urobili prehliadku v mužovej hotelovej izbe, kde našli dve knihy s ručne písanými záznamami. Išlo o pravé mená a telefónne čísla agentov CIA pracujúcich pod krytím, adresy tajných bytov a objektov CIA a celý rad ďalších utajených informácií.

Lee v utorok predstúpil pred súd. Ak ho uznajú za vinného za protizákonné prechovávanie utajovaných informácií, hrozí mu do desať rokov väzenia.