Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Bývalého litovského diplomata odsúdili na 6 rokov za špionáž pre Rusko

Ilustračné foto. Foto: TASR

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a je možné sa proti nemu odvolať. Prokuratúra pre Paleckisa žiadala deväť rokov väzenia.

Vilnius 27. júla (TASR) - Okresný súd v severolitovskom meste Šiauliai v utorok uznal opozičného politika a bývalého diplomata Algirdasa Paleckisa za vinného zo špionáže pre Rusko a odsúdil ho na šesť rokov väzenia. Informovala o tom agentúra BNS.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný a je možné sa proti nemu odvolať. Prokuratúra pre Paleckisa žiadala deväť rokov väzenia.

V kauze špionáže pre Rusko okrem Paleckisa - bývalého predsedu strany Socialistický národný front - figuroval aj litovský podnikateľ Deimantas Bertauskas.

Podľa generálnej prokuratúry obžalovaní od februára 2017 do októbra 2018 pôsobili ako súčasť organizovanej skupiny a spolupracovali s dôstojníkom ruskej tajnej služby a ďalšími občanmi Ruskej federácie, z ktorých jeden bol uznaný vinným v prípade udalosti z 13. januára 1991 v Litve.

V tento deň sa vo Vilniuse odohral útok sovietskych výsadkárov na televíznu vežu a televízne centrum, pričom bolo zabitých 14 neozbrojených ľudí a viac ako 600 ďalších utrpelo zranenia.

Táto tragédia bola podľa mnohých analytikov vyvrcholením napätej situácie v Litve, ktorého parlament rok pred tým - podobne ako Estónsko a Lotyšsko - deklaroval obnovenie svojej nezávislosti.

Podozrivá dvojica dostala podľa prokuratúry za úlohu zhromaždiť informácie o úradníkoch a sudcoch, ktorí vyšetrovali udalosti z 13. januára 1991, ako aj informácie o ďalších prípadoch týkajúcich sa ruskej agresie proti Litve v rokoch 1990-91.

Za informácie, o ktoré mali záujem ruské tajné služby, informátori údajne dostávali peniaze. Ďalšou "odmenou" bola pomoc pri nadväzovaní kontaktov s predstaviteľmi ruských politických strán s cieľom zabezpečiť financovanie pre jednu z politických strán zaregistrovaných v Litve, ako aj pomoc pri nadväzovaní obchodných kontaktov v Rusku.

Obžaloba predložila súdu dôkazy o konaní obvinených, ale Paleckis svoju vinu rozhodne odmietal. Vo väzbe bol od októbra roku 2018. Vlani v apríli bol z väzby prepustený, ale naďalej bol pod dohľadom polície.

Bertauskasa, ktorý pri vyšetrovaní plne spolupracoval, súd oslobodil.

Agentúra TASS pripomenula, že Paleckis v roku 2010 v jednom z interview spochybnil oficiálnu verziu udalostí z januára 1991 - s odvolaním sa na nemenovaných očitých svedkov Paleckis tvrdil, že krviprelievanie vo Vilniuse vyprovokovali radikáli usilujúci sa o moc a že pri prestrelke o ovládnutie televíznej veže "strieľali proti sebe svoji proti svojim".

V súvislosti s týmto výrokom sa proti Paleckisovi začalo viesť trestné konanie pre podozrenie z popierania sovietskej agresie a okupácie. Paleckis bol pôvodne od obvinenia oslobodený, neskôr mu súd uložil pokuta vo výške 3000 eur.