Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Bývalého poradcu premiéra Camerona zatkli za krivé svedectvo

Andy Coulson Foto: TASR/AP

Andy Coulson, ktorý v čase súdneho sporu už pracoval pre Camerona, povedal súdu, že vôbec nevedel o nezákonných aktivitách novinárov počas jeho šéfovania v magazíne News of the World.

Londýn 30. mája (TASR) - Bývalého mediálneho poradcu britského premiéra Davida Camerona, Andyho Coulsona, zatkli pre podozrenie z krivého svedectva.

V súdnom spore v roku 2010 totiž poprel, že vedel o odpočúvaní mobilných telefónov novinármi z britského bulvárneho týždenníka News of the World.

Škótsky trestný súd dnes oznámil, že Andyho Coulsona zadržali policajti vyšetrujúci obvinenia z krivého svedectva na najvyššom súde v škótskom meste Glasgow. V tamojšom súdnom spore išlo o článok, ktorý sa objavil v týždenníku News of the World mediálneho magnáta Ruperta Murdocha v čase, keď bol jeho šéfredaktorom Coulson.

Coulson, ktorý v čase súdneho sporu už pracoval pre Camerona, povedal súdu, že vôbec nevedel o nezákonných aktivitách novinárov počas jeho šéfovania v magazíne.

Coulson odstúpil z postu v bulvárnom týždenníku, keď jeho dopisovateľ píšuci o kráľovskej rodine a súkromný detektív išli v roku 2007 do väzenia za odpočúvanie telefónov. Coulson poprel, že vedel o týchto praktikách, ale uviedol, že za trestný čin preberá zodpovednosť.

O niekoľko mesiacov začal pracovať pre Camerona, najprv v opozícii a potom vo vláde. Pomáhal tvoriť Cameronovu stratégiu a štýl komunikovania s verejnosťou.

Coulson v januári 2011 odstúpil z postu u Camerona, keď polícia znovu otvorila vyšetrovanie, týkajúce sa prenikania do mobilných telefónov rôznych ľudí, vrátane politikov, celebrít a dokonca aj obete vraždy. Novinárov upodozrievajú, že sa nabúravali do telefónov v honbe za exkluzívnymi informáciami.

Coulsona predvolali svedčiť na škótsky súd, aby odpovedal na otázky ohľadne titulného článku v News of the World o výstrednom škótskom socialistickom politikovi Tommym Sheridanovi. Noviny ho v článku obvinili z navštevovania swingers klubov.