Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Bývalého predsedu rakúskeho najvyššieho súdi oslobodili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bývalého predsedu rakúskeho najvyššieho súdu Johanna Rzeszuta (73) dnes súd vo Viedni oslobodil od obvinenia z falošnej výpovede v kauze unesenej Rakúšanky Natasche Kampuschovej.

Viedeň 27. februára (TASR) - Bývalého predsedu rakúskeho najvyššieho súdu Johanna Rzeszuta (73) dnes súd vo Viedni oslobodil od obvinenia z falošnej výpovede v kauze unesenej Rakúšanky Natasche Kampuschovej.

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné, pretože prokurátorka sa k nemu predbežne nevyjadrila. Podobný postup zvolil aj samotný obžalovaný, niekdajší špičkový právnik, ktorý je medzičasom na dôchodku a ktorému v prípade potvrdenia viny súdom hrozili hoci tri roky za mrežami.

Rzeszut sa na lavici obžalovaných ocitol pre sporné vyjadrenia pri objasňovaní možného zlyhania polície v priebehu pátrania po osem rokov nezvestnej, najskôr unesenej a následne zadržiavanej školáčke a po tom, čo sa niektoré jeho výroky o kontaktoch s jedným z vyšetrujúcich policajtov ukázali ako nepresné, vyplýva z informácií tlačovej agentúry APA a rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF.

Sudkyňa Claudia Geilerová dnes uviedla, že Rzeszutovi verí, že sa tak nestalo úmyselne, ale že jednoducho niektoré kontakty so spomínanou osobou zabudol pri výpovedi spomenúť. "Je mi ľúto, a to inak nehovorím nikdy, čo ste museli v uplynulých dvoch rokoch znášať," ospravedlnila sa nepriamo predstaviteľka rakúskej justície.

Školáčku Nataschu Kampuschovú uniesli ako desaťročnú 2. marca 1998, keď smerovala vo Viedni do školy. Niekoľkoročné pátranie po nej neprinieslo očakávaný výsledok a Natascha zostávala na zozname nezvestných.

Až 23. augusta 2006 sa jej podarilo využiť chvíľkovú nepozornosť únoscu Wolfganga Priklopila a dostať sa na slobodu. Páchateľ - povolaním elektrotechnik - obeť zadržiaval po celý čas vo svojom dome v dolnorakúskom Strasshofe, kde Natascha strávila v zajatí 3096 dní. Priklopil spáchal na úteku pred políciou ešte v ten istý deň samovraždu skokom pod vlak vo Viedni. Prípad vyvolal nielen množstvo emócií, ale aj rôznych špekulácií, fám a vyšetrovacích verzií. Iba minimum z nich bolo možné vierohodne overiť.