Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bývalého šéfa OSN Butrusa-Ghálího pochovali s najvyššími poctami

Pohreb Butrusa Butrusa-Ghálího. Foto: TASR/AP

Egyptský politik bol prvým šéfom OSN pochádzajúcim z afrického kontinentu.


Káhira 18. februára (TASR) - V Egypte dnes s najvyššími štátnymi poctami pochovali bývalého generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov Butrusa Butrusa-Ghálího, ktorý zomrel v utorok vo veku 93 rokov.

Na čele pohrebného sprievodu kráčal egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Rakvu s telesnými pozostatkami zosnulého zabalenú v egyptskej štátnej vlajke ťahal konský záprah.

Na zádušnej bohoslužbe v hlavnom koptskom chráme v Káhire sa zúčastnil aj "pápež" koptskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Tavadros II., ktorý Butrusa-Ghálího označil za výraznú osobnosť egyptských dejín. Pamiatku zosnulého si prišli uctiť aj šéfka UNESCO Irina Bokovová, generálny tajomník Ligy arabských štátov Nabíl Arabí a viacerí členovia egyptskej vlády a poprední štátni činitelia.

Butrus Butrus-Ghálí sa narodil 14. novembra 1922 v Káhire v prominentnej rodine koptských kresťanov. Tento egyptský politik a diplomat pôsobil na čele OSN jedno funkčné obdobie (1992-96) ako jej v poradí šiesty generálny tajomník. Bol prvým šéfom OSN pochádzajúcim z afrického kontinentu.

Počas pôsobenia na čele svetovej organizácie musel riešiť viaceré vážne krízy vrátane rozpadu bývalej Juhoslávie a genocídy v Rwande. Okrem iného pomohol dosiahnuť historickú mierovú dohodu medzi Egyptom a Izraelom. Niektorí kritici pripisujú Butrusovi-Ghálímu spoluzodpovednosť za to, že medzinárodné spoločenstvo nedokázalo zabrániť vtedajším genocídam v Afrike a na Balkáne.

Butrusa-Ghálího podľa egyptských médií hospitalizovali minulý týždeň so zlomeninou panvy. Rodina naňho naliehala, aby išiel do Francúzska na operáciu, ale rozhodol sa zostať v Egypte.