Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bývalému manažérovi Pompejí zhabali šesť miliónov eur

Na archívnej snímke z 14. mája 2014 turisti kráčajú po dlažbe vedúcej cez zničené mesto Pompeje. boli zničené v roku 79 n.l. pri erupcii sopky Vezuv, ktorá ich pokryla mesto šesťmetrovou vrstvou vulkanického popola. Pozostatky mesta každoročne navštívi asi 2,5 milióna turistov. Foto: TASR/AP

Talianske úrady skonfiškovali takmer šesť miliónov eur Marcellovi Fiorimu, exriaditeľovi archeologického parku Pompeje, ktorý je obvinený zo sprenevery a zlého nakladania s peňažnými prostriedkami.

Rím 4. marca (TASR) - Talianske úrady skonfiškovali takmer šesť miliónov eur Marcellovi Fiorimu, bývalému riaditeľovi archeologického parku Pompeje, ktorý je obvinený zo sprenevery a zlého nakladania s peňažnými prostriedkami.

Operáciu vykonala daňová polícia z poverenia žalobcu dvora audítorov, ktorý vyšetruje Fioriho a deväť ďalších osôb z ministerstva kultúry a juhotalianskeho regiónu Kampánia, informovala dnes agentúra DPA.

Fiori bol správcom tohto starovekého rímskeho mesta v rokoch 2008-2010. Počas tohto obdobia dohliadal na obnovu divadla, ktorá sa údajne realizovala v rozpore s archeologickými predpismi a so značným prekročením rozpočtu.

Fiori čelí aj samostatnému trestnému stíhaniu vo veci zneužitia svojho úradu a podvodov. Podľa prokuratúry bola konečná suma za práce zvýšená o takmer 400 percent v porovnaní s pôvodnou tendrovou ponukou.

Pompeje, lokalitu svetového dedičstva UNESCO, zničil v roku 79 spolu s neďalekým mestom Ercolano výbuch sopky Vezuv. Zahynuli pri tom tisíce ľudí, ktoré zostali pochované pod šesťmetrovou vrstvou sopečného prachu.

Pamiatka, ktorú vlani navštívilo 2,6 milióna turistov, dlho trpela zlým spravovaním. V priebehu uplynulých rokov trpela zrútením niekoľkých budov, krádežami, vandalizmom, nedostatkom personálu a infiltráciou miestnej mafie Camorra.