Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Bývalí protikaddáfíovskí povstalci zaútočili na sídlo vlády

Panarabská televízna stanica al-Arabíja informovala, že pri streľbe viacerí ľudia utrpeli zranenia.

Tripolis 8. mája (TASR) - Skupina bývalých povstalacov proti režimu zvrhnutého líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího zaútočila dnes v Tripolise na vládne budovy s požiadavkou na vyplatenie nezaplatených miezd. Informovala o tom líbyjská štátna tlačová agentúra.

Skupina niekdajších povstaleckých bojovníkov, ktorí prispeli k zvrhnutiu režimu dlhoročného vodcu, sa zúčastnila v budove úradu vlády rokovaní s predstaviteľmi dočasného kabinetu. Rokovania boli podľa líbyjskej agentúry neúspešné a po nich sa rozpútala streľba pred sídlom vlády.

Panarabská televízna stanica al-Arabíja informovala, že pri streľbe viacerí ľudia utrpeli zranenia. Stalo sa to údajne pri pokuse ozbrojencov prenikmnúť do sídla úradu vlády.

Ako uviedla nemecká tlačová agentúra DPA, dočasná líbyjská vláda vedená Prechodnou národnou radou (NTC), povstaleckým orgánom, ktorý prevzal moc po zvrhnutí vlády Muammara Kaddáfího vlani v októbri s pomocou Západu, čelí narastajúcemu tlaku verejnosti, nespokojnej z pomalého zavádzania hospodárskych, sociálnych a bezpečnostných reforiem.

V krajine pokračujú miestne konflikty, ktoré môžu rozdeliť Líbyu podľa kmeňových a regionálnych hraníc, pretože NTC stále nemá k dispozícii skutočnú armádu. Vláda sa snaží presvedčiť početné milície, aby zložili zbrane a pridali sa k ozbrojeným silám a polícii.