Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bývalí veľvyslanci vyzvali na udržanie americkej podpory pre OSN

Na ilustračnej foto logo Organizácie spojených národov (OSN). Foto: TASR/AP

Donald Trump v marci navrhol škrty pre rezort diplomacie a zahraničnú pomoc, vrátane výrazného zníženia finančnej podpory OSN a jej agentúr.

New York 26. apríla (TASR) - Deväť bývalých amerických veľvyslancov pri OSN sa v utorok vyslovilo proti obmedzeniu finančnej podpory pre túto svetovú organizáciu, ktoré chce presadiť administratíva prezidenta Donalda Trumpa.

Výzvu určenú lídrom americkému kongresu podpísalo deväť bývalých ambasádorov, ktorí pôsobili v OSN za vlády republikánskych i demokratických prezidentov. Medzi signatármi sú Madeleine Albrightová, Susan Riceová, Samantha Powerová, John Negroponte či Thomas Pickering, informovala agentúra DPA.

"OSN je síce nedokonalá a potrebuje mnohé reformy, zostáva však nenahraditeľným nástrojom v rámci úsilia o globálnu stabilitu a prosperitu, na čom závisia aj záujmy a priority USA," uvádza sa v liste veľvyslancov.

Madeleine Albrightová v tejto súvislosti na svojom twitterovom účte napísala, že "nič nestojí viac než chudoba a vojna".

Donald Trump v marci navrhol škrty pre rezort diplomacie a zahraničnú pomoc, vrátane výrazného zníženia finančnej podpory OSN a jej agentúr. Predstavitelia OSN varovali, že náhle zníženie financovania by mohlo vyvolať ďalšiu globálnu nestabilitu.