Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bývalú juhokórejskú prezidentku postavili pred súd

Bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že proces s Pak bude trvať niekoľko mesiacov. V prípade uznania viny jej hrozí až doživotný pobyt vo väzení.

Soul 23. mája (TASR) - Súd v juhokórejskom Soule otvoril dnes proces s bývalou prezidentkou Pak Kun-hje, ktorá je obvinená z korupcie, vydierania, zneužívania svojej funkcie a vyzradenia štátnych tajomstiev.

Odvolanú hlavu štátu priviedli do súdnej budovy v putách a s väzenským číslom na oblečení, pričom išlo o jej prvé vystúpenie na verejnosti, odkedy ju 31. marca zatkli. V rámci úvodného pojednávania poprela všetky vznesené obvinenia.

Tlačová agentúra Jonhap uviedla, že zdiskreditovanú exprezidentku prišlo podporiť približne 150 demonštrantov, ktorí mávali národnými vlajkami a držali plagát s nápisom "Pak je nevinná! Okamžite ju prepustite!"

Očakáva sa, že proces s Pak bude trvať niekoľko mesiacov. V prípade uznania viny jej hrozí až doživotný pobyt vo väzení.

Obžaloba tvrdí, že má "mnoho" dôkazov o účasti Pak na trestných aktivitách. Obviňuje ju, že sa tajne dohodla so svojou priateľkou Čche Son-si, aby zobrala od najväčších firiem v krajine desiatky miliónov dolárov úplatkov a peňazí získaných vydieraním.

Škandál viedol k zatknutiu desiatok ľudí - vrátane bývalých ministrov vlády a dediča a zástupcu riaditeľa spoločnosti Samsung I Če-jonga, ktorý je obvinený z úplatkárstva.

Výberová chronológia prípadu zosadenej juhokórejskej hlavy štátu Pak Kun-hje

25. februára 2013 - Pak Kun-hje zložila prísahu ako doposiaľ prvá prezidentka krajiny.

Pak Kun-hje, najstaršia dcéra bývalého juhokórejského diktátora Pak Čong-hia, ktorý viedol krajinu v období rokov 1963-1979, nahradila v prezidentskom úrade svojho konzervatívneho kolegu I Mjong-baka po tom, ako zvíťazila v decembrových prezidentských voľbách v roku 2012.

2. novembra 2016 - Juhokórejská hlava štátu Pak Kun-hje, čeliaca škandálu kvôli svojej bývalej poradkyni, odvolala dovtedajšieho premiéra a ministra financií a do oboch funkcií navrhla ich nástupcov. Čelila obvineniam, že svojej dôverníčke a bývalej poradkyni Čche Son-sil, umožnila nazerať do vládnych dokumentov a ovplyvňovať personálne rozhodnutia, hoci nevykonávala nijakú verejnú funkciu a nemala bezpečnostnú previerku.

5. novembra 2016 - Desaťtisíce Juhokórejčanov požadovali počas nových protestov proti vláde odstúpenie prezidentky Pak Kun-hje. Prezidentka uviedla, že je v prípade potreby pripravená vypovedať na prokuratúre. Vyšetrovatelia skúmali okrem iného to, či Čche Son-sil mala popri písaní prejavov prezidentky aj prístup k tajným dokumentom. Bývalá poradkyňa, ktorú medzičasom vzali do vyšetrovacej väzby, čelí tiež obvineniam, že využívala známosť s prezidentkou na získanie darov pre dve nadácie.

9. decembra 2016 - Parlament Kórejskej republiky oficiálne súhlasil s tým, aby bola prezidentka Pak Kun-hje zbavená funkcie. Za tzv. impeachment hlasovalo 234 poslancov 300-členného Národného zhromaždenia. Prezidentka bola rozhodnutím poslancov dočasne zbavená funkcie a jej právomoci okamžite prebral premiér Hwang Kjo-an.

10. marca 2017 - Dvaja ľudia zahynuli počas demonštrácií na podporu bývalej juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje, ktorej odvolanie s konečnou platnosťou potvrdil ústavný súd krajiny.

27. marca 2017 - Juhokórejská prokuratúra rozhodla o tom, že požiada o vydanie zatykača na zosadenú prezidentku Pak Kun-hje, ktorú predtým približne 14 hodín vypočúvala prokuratúra.

30. marca 2017 - Súd v Južnej Kórei vydal zatykač na zosadenú hlavu štátu Pak Kun-hje.

31. marca 2017 - Pak Kun-hje zatkli a previezli do väzobného zariadenia nachádzajúceho sa južne od metropoly Soul.

17. apríla 2017 - Juhokórejská prokuratúra obžalovala zosadenú prezidentku a jej prípad predložila súdu.