Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalú juhokórejskú prezidentku uznali za vinnú zo zneužitia moci

Bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prokuratúra pre 66-ročnú političku požadovala 30 rokov väzenia.

Soul 6. apríla (TASR) - Juhokórejský súd uznal v piatok zosadenú prezidentku Pak Kun-hje za vinnú zo zneužitia moci a ďalších korupčných trestných činov. Výšku trestu súd oznámi v priebehu dňa, informovala agentúra AP.

Proces s bývalou prezidentkou, ktorá čelila 18 bodom obžaloby vrátane korupcie, vydierania, zneužívania funkcie či vyzradenia štátnych tajomstiev, sa začal vlani v máji. Prokuratúra pre 66-ročnú političku požadovala 30 rokov väzenia.

Pak Kun-hje je od marca 2017 vo väzbe v detenčnom zariadení neďalekou Soulu. Z piatkového zasadnutia súdu sa však ospravedlnila pre údajnú chorobu. Súdny proces bojkotuje už od vlaňajšieho októbra na protest proti tomu, že musí zotrvávať vo väzbe.

Podľa obžaloby sa Pak Kun-hje tajne dohodla so svojou priateľkou Čche Son-si, aby zobrala od najväčších firiem v krajine desiatky miliónov dolárov úplatkov a peňazí získaných vydieraním.

Škandál viedol k zatknutiu desiatok ľudí, vrátane bývalých ministrov vlády a dediča a zástupcu riaditeľa spoločnosti Samsung I Če-jonga, ktorý čelil obvineniam z úplatkárstva.

Pôsobenie Pak Kun-hje vo funkcii juhokórejskej prezidentky skončilo 10. marca 2017, keď jej zosadenie potvrdil ústavný súd. Bola prvou ženou na poste prezidenta Južnej Kórey a súčasne prvou zosadenou hlavou tohto štátu.