Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bývalý brazílsky prezident prijal ministerskú funkciu

Na archívnej snímke Luiz Inácio Lula da Silva Foto: TASR/AP

Tým, že sa Lula stane rezortným šéfom, získa určitú právnu ochranu. Brazílska prokuratúra totiž minulý týždeň požiadala o jeho zatknutie ohľadom vyšetrovania prípadu prania špinavých peňazí.

Brazília 15. marca (TASR) - Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva prijal kľúčový ministerský post vo vláde prezidentky Dilmy Rousseffovej. Podľa členov vládnucej Strany pracujúcich (PT) jeho vymenovanie posilní s problémami zápasiaci kabinet. Oznámila to dnes stanica BBC - o akú pozíciu ide, však bezprostredne nebolo známe.

Tým, že sa Lula stane rezortným šéfom, získa určitú právnu ochranu. Brazílska prokuratúra totiž minulý týždeň požiadala o jeho zatknutie ohľadom vyšetrovania prípadu prania špinavých peňazí. Exprezident však akékoľvek pochybenie odmieta a tvrdí, že tieto vyhlásenia sú politicky motivované.

Ako minister môže byť Lula súdený iba najvyšším súdom; bol by tak mimo dosahu súdu nižšej inštancie v meste Curitiba, ktorý inicioval jeho stíhanie. Lula sám vybral Rousseffovú, ktorá ho nahradila na poste hlavy štátu v roku 2010. Lula svoju opätovnú prezidentskú kandidatúru v roku 2018 nevylučuje.

Rousseffová čelí zvyšujúcemu sa nátlaku na svoje odvolanie, čo je výsledkom korupčného škandálu a najhoršieho hospodárskeho poklesu za niekoľko desaťročí. V nedeľu za jej odstúpenie protestovali státisíce Brazílčanov. Politička tvrdí, že neodstúpi, hrozí jej však trestné konanie v kongrese.