Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Bývalý britský vojak bude obžalovaný z vraždy v Belfaste z roku 1972

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Otec šiestich detí bol 13. mája 1972 v Belfaste smrteľne postrelený z okoloidúceho auta prevážajúceho vojakov, keď sa rozprával s mužmi na kontrolnom stanovišti.

Belfast 8. februára (TASR) - Bývalý britský vojak bude obžalovaný z vraždy a pokusu o vraždu v súvislosti so streľbou v severoírskom hlavnom meste Belfast z roku 1972. TASR správu prevzala z agentúry AFP odvolávajúcej sa na tamojšiu prokuratúru.

Prokuratúra zároveň oznámila, že obžalovaní z pokusu o vraždu budú aj traja ďalší bývalí vojaci. Kedy sa budú súdne procesy konať, nespresnila.

Bývalý vojak, identifikovaný len ako vojak F, bude obžalovaný z vraždy v súvislosti so zastrelením Patricka McVeigha (44). Otec šiestich detí bol 13. mája 1972 v Belfaste smrteľne postrelený z okoloidúceho auta prevážajúceho vojakov, keď sa rozprával s mužmi na kontrolnom stanovišti.

Vojak F bude obžalovaný aj z pokusu o vraždu ďalších štyroch ľudí, ktorí pri streľbe utrpeli zranenia.

Vojak F a ďalší traja vojaci, identifikovaní len ako B, C a D, budú tiež obžalovaní z pokusu o vraždu dvoch ľudí počas streľby v Belfaste z predchádzajúceho dňa.

Zmienené prípady streľby sa vzťahujú na tajnú armádnu jednotku nazývanú Vojenské reakčné sily (MRF), ktorá pozostávala z desiatok vojakov. Tí hliadkovali v Belfaste v neoznačených autách zhruba 18 mesiacov predtým, ako bola jednotka v roku 1973 rozpustená.

Dlhoročný konflikt a sektárske násilie v Severnom Írsku ukončila Veľkopiatková dohoda z roku 1998. Na jej základe sa ozbrojeného boja vzdala Írska republikánska armáda (IRA), polovojenská organizácia, ktorá bojovala proti britskej nadvláde. Malá časť odštiepencov z IRA však pokračuje v občasných útokoch menšieho rozsahu.

Počas tohto obdobia od konca 60. rokov bolo zabitých približne 3500 ľudí. Podľa britskej vlády príslušné orgány naďalej vyšetrujú približne 1200 úmrtí.