Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalý český prezident Klaus predstavil iniciatívu proti migrantom

Václav Klaus Foto: TASR/Michal Svítok

Václav Klaus vyhlásil, že aktuálny prílev migrantov vníma ako zásadné nebezpečenstvo.

Lysá nad Labem 5. septembra (TASR) - Český exprezident Václav Klaus dnes predstavil v meste Lysá nad Labem v Stredočeskom kraji iniciatívu nazvanú Proti imigrácii, ktorá vyzýva vládu, aby neprijímala migračné kvóty, lepšie zabezpečila hranice a trvala tiež na dodržiavaní platných zmlúv v oblasti azylovej politiky. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

"My, dolupodpísaní občania Českej republiky, sa nechceme pasívne prizerať tomu, ako naše štátne inštitúcie a politickí predstavitelia strácajú čas v tejto - pre náš štát prelomovej - chvíli a nerobia to, čo je podľa Ústavy ČR ich hlavnou povinnosťou. Tou je - na prvom mieste - hájiť záujmy a bezpečnosť občanov Českej republiky," píše sa v úvode výzvy, pod ktorou je na prvom mieste podpísaný bývalý český prezident Klaus.



Súčasná masová migrácia podľa výzvy predstavuje ohrozenie stability Európy aj jednotlivých členských štátov EÚ. Iniciatíva tiež upozorňuje na riziká, ktoré vyplývajú z údajného miešania národov nesúrodých kultúr a náboženstiev. Zároveň odmieta nátlak zo strany Nemecka a Francúzska, ktoré krajiny nútia k porušovaniu schengenského priestoru a následne sa sankciami vyhrážajú Maďarsku, ktoré sa snaží pravidlá Schengenu dodržiavať.

Vládu tiež vyzýva, aby zabezpečila vnútornú bezpečnosť štátu a vonkajšiu nedotknuteľnosť hraníc a to aj pomocou polície a armády. Ďalšou požiadavkou je odmietnutie migračných kvót a podobných opatrení, vďaka ktorým majú byť utečenci prerozdeľovaní medzi jednotlivé členské štáty EÚ.

"Kvóty sú žartom, keď sa pozriete na to, ako narastali v priebehu dní, týždni, mesiacov. Akákoľvek dnes naznačená kvóta je úsmevná voči tomu, čo bude neskôr nasledovať," povedal Klaus.

Bývalý český prezident ešte 10. augusta vyhlásil, že aktuálny prílev migrantov vníma ako zásadné nebezpečenstvo a európske krajiny by podľa neho mali prijať na svojich hraniciach opatrenia, ktoré by príchodu utečencov zabránili, doplnil iDNES.cz.