Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Bývalý durínsky premiér komentoval výsledky volieb citátom Hitlera

Bodo Ramelow, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V stredu protestovali proti zvoleniu Kemmericha v celom Nemecku tisíce ľudí.

Berlín 6. februára (TASR) - Bývalý predseda durínskej krajinskej vlády Bodo Ramelow zo strany Ľavica (Die Linke) si pri komentovaní stredajšieho zvolenia nového krajinského premiéra Thomasa Kemmerich zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) na Twitteri pomohol citátom Adolfa Hitlera. Informoval o tom denník Die Welt.

"Najväčší úspech sme dosiahli v Durínsku. Tam sme dnes skutočne rozhodujúcou stranou... Strany v Durínsku, ktoré doposiaľ tvorili vládu, bez nás väčšinu nedosiahnu. A. Hitler 02.02.1930," napísal Ramelow na sociálnej sieti Twitter.

K svojmu komentáru pridal aj dve fotografie. Na jednej z nich je zobrazený Hitler, ako si podáva ruku s vtedajším ríšskym prezidentom Paulom von Hindenburgom, ktorý Hitlera v roku 1933 vymenoval za ríšskeho kancelára. Na druhej fotografii je Kemmerich podávajúci si ruku so šéfom frakcie krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björnom Höckem.

Práve vďaka hlasom AfD bol Kemmerich zvolený za nového predsedu durínskej vlády. Ramelowa predstihol so ziskom 45 hlasov len o jeden hlas. Kandidát samotnej AfD nezískal vo voľbách ani jeden hlas, čo naznačuje, že poslanci tejto strany v krajinskom parlamente sa dohodli na podpore Kemmericha. Hlasovanie síce bolo tajné, Kemmerich však musel okrem FDP a AfD získať aj hlasy poslancov konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Stalo sa tak napriek tomu, že mainstreamové strany dlhodobo odmietajú spolupracovať s protiimigrančnou, protiislamskou, protieurópskou AfD na akejkoľvek úrovni.

V stredu protestovali proti zvoleniu Kemmericha v celom Nemecku tisíce ľudí. Demonštrácie sa konali vo vicerých durínskych mestách, ako aj v Hamburgu, Kolíne nad Rýnom, Lipsku, Düsseldorfe či v Mníchove, píše denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.