Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Bývalý egyptský premiér Ahmad Šafík bude súdený za korupciu

Ahmad Šafík Foto: TASR/AP Photo/Amr Nabil

Ahmad Šafík čelí aj obvineniu zo zadržiavania dôkazov v prípade zabitia protestujúcich počas minuloročného povstania.

Káhira 11. septembra (TASR) - Neúspešný egyptský prezidentský kandidát Ahmad Šafík bude postavený pred súd za ilegálny predaj štátnej pôdy synom zosadeného prezidenta Husního Mubaraka, oznámil dnes egyptský súd.

Šafík, ktorý bol premiérom v posledných mesiacoch Mubarakovej vlády, bol obvinený z predaja 161 štvorcových kilometrov pozemkov Mubarakovým synom Aláovi a Gamálovi za zníženú cenu. Všetci traja budú spoločne s vysokými predstaviteľmi vojenských leteckých síl čeliť obvineniam z korupcie, falšovania a úmyselného poškodenia štátnych financií, informoval dnes sudca Usáma Saídí.

Termín začatia procesu ešte nestanovili.

Šafík opustil po júnovom zvolení Muhammada Mursího za nového egyptského prezidenta krajinu a v sprievode svojich dvoch dcér a troch vnúčat odcestoval do Spojených arabských emirátov. Podľa nepotvrdených správ sa plánoval vrátiť a založiť novú politickú stranu. Súd následne vydal príkaz na jeho zadržanie, ak by sa chcel do vlasti vrátiť.

Šafík, bývalý vrchný veliteľ egyptských leteckých síl, čelí aj obvineniu zo zadržiavania dôkazov v prípade zabitia protestujúcich počas minuloročného povstania.

V druhom kole prezidentských volieb získal Mursí 51,73 percenta hlasov a Šafík 48,3 percenta.