Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalý eurokomisár bude Junckerovi radiť o potravinovej bezpečnosti

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP

Juncker zdôraznil, že Ciološ nebude za výkon tejto funkcie dostávať plat.

Brusel 1. júla (TASR) - Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker vymenoval dnes bývalého eurokomisára pre poľnohospodárstvo Daciana Ciološa za svojho osobitného poradcu pre potravinovú bezpečnosť.

Šéf exekutívy EÚ v tejto súvislosti poznamenal, že potravinová kríza, tlak na prírodné zdroje, rastúca svetová populácia a klimatické zmeny sú faktory, ktoré nám pripomínajú, že potravinová bezpečnosť je významnou výzvou, ktorej musí EÚ čeliť.

"Ciološ má rozsiahle skúsenosti v oblasti bezpečnosti potravín a je tým správnym človekom, ktorý mi bude radiť v tejto dôležitej téme," spresnil Juncker.

Predseda EK dodal, že Ciološ ako jeho zvláštny poradca bude úzko spolupracovať s rôznymi členmi Európskej komisie na tom, ako môže EÚ prispieť k riešeniu globálnej výzvy spojenej s potravinovou bezpečnosťou.

Juncker zdôraznil, že Ciološ nebude za výkon tejto funkcie dostávať plat.

Rumunský politik zastával funkciu komisára EÚ pre poľnohospodárstvo v rokoch 2010 až 2014, počas druhého mandátu Josého Manuela Barrosa. V rámci exekutívy EÚ mal na starosti prvú reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, ktorú prijalo všetkých 28 členských štátov v rámci procesu spolurozhodovania s Európskym parlamentom.

Juncker okrem Ciološa využíva v úlohe osobitného poradcu aj ďalšieho bývalého eurokomisára. Michel Barnier, bývalý komisár pre vnútorný trh a služby a podpredseda Európskej ľudovej strany, je poradcom v oblasti európskej obrannej politiky. Tretím Junckerovým osobitným poradcom je bývalý bavorský premiér a niekdajší líder nemeckej Kresťansko-sociálnej únie Edmund Stoiber, ktorý mu poskytuje poradenstvo v oblasti lepšej regulácie.

Osobitných poradcov využívajú aj niektorí eurokomisári, k dnešnému dňu ich v prospech exekutívy EÚ pôsobí 37. Jedným z nich je aj slovenská expremiéra Iveta Radičová, ktorá je osobitnou poradkyňou pre oblasť základných ľudských práv a konzultácie o justičnom systéme eurokomisárky pre spravodlivosť, spotrebiteľskú politiku a rovnosť pohlaví Věry Jourovej.

Zoznam EK s menami osobitných poradcov je platný do 31. marca 2016 a každý z nich podpísal prísažné vyhlásenie, že pri výkone tejto funkcie nedochádza ku konfliktu záujmov.