Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bývalý futbalista George Weah sa stal prezidentom Libérie

Nový prezident Libérie George Weah počas inaugurácie v Monrovii, 22. januára 2018. Foto: TASR/AP

Päťdesiatjedenročný politik zdolal v decembrovom druhom kole prezidentských volieb Josepha Boakaia ziskom viac než 60 percent hlasov.

Monrovia 22. januára (TASR) - Bývalý medzinárodný hviezdny futbalista George Weah zložil v pondelok slávnostnú prísahu ako nový prezident západoafrickej Libérie. Úrad prevzal od Ellen Johnsonovej Sirleafovej, prvej prezidentky na africkom kontinente, informovala tlačová agentúra AP.

Weah (51), ktorý sa stal v roku 1995 hráčom roka Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), zložil prísahu celý v bielom oblečení na štadióne Samuela Kanyona Doea za potlesku desaťtisícov nadšených Libérijčanov.

"Som pevne presvedčený, že silný mandát, ktorý som dostal od libérijského ľudu, je mandátom, ktorý ma poveruje, aby som skoncoval s korupciou vo verejnej službe; sľubujem, že to splním," povedal Weah. "Sme predstaviteľmi vlády a prišiel čas, aby sme postavili záujem ľudu nad naše vlastné sebecké záujmy. Prišiel čas, aby sme boli spravodliví voči nášmu ľudu,"
dodal.

Weah bol senátorom a už v minulosti sa uchádzal o prezidentský úrad, ale v národnej politike Libérie je pomerne nový. Zdedil slabú ekonomiku a zdravotníctvo i školstvo v zlom stave.

"Nesľubujem vám rýchlu nápravu ani zázraky. Namiesto toho vám dnes sľubujem, že moja vláda, s vašou pomocou, bude plynule postupovať k splneniu nádejí a túžob, ktoré prechovávate v srdciach voči Mame Libérii," dodal nový líder.

Weah si potom vymenil kreslo so svojou predchodkyňou, laureátkou Nobelovej ceny za mier Sirleafovou, ktorá zastávala prezidentský úrad 12 rokov. Vyviedla Libériu zo stavu skazy, ktorú spôsobili nepretržité občianske vojny, a musela riešiť aj krízu okolo eboly, ktorá usmrtila v chudobnej krajine tisíce obyvateľov.

Keď predseda najvyššieho súdu Francis S. Korkpor starší prijal Weahovu prísahu, libérijskú vlajku spustili a poskladali, aby tak symbolicky ukončili pôsobenie Sirleafovej v prezidentskom úrade. Líderka a Weah pritom spolu stáli na vyvýšenom pódiu. Následne rozložili novú vlajku a vytiahli ju po žrdi hore, aby tak signalizovali začiatok Weahovej novej vlády.

Toto je prvé pokojné odovzdanie moci v krajine za vyše 70 rokov.

Nový prezident Libérie George Weah s manželkou Calr Weahovou počas inaugurácie v Monrovii, 22. januára 2018.
Foto: TASR/AP


Mnohí Weahovi kritici stále pochybujú o jeho schopnosti pomôcť krajine, ktorú trápi nezamestnanosť mládeže a ďalšie problémy. Jeho novozvolená viceprezidentka Jewel Howardová-Taylorová má skúsenosti, ktoré prevyšujú tie Weahove. Bola vydatá za bývalého lídra krajiny Charlesa Taylora práve v čase, keď bol pri moci. Po rozvode ju v roku 2005 zvolili za senátorku a vybudovala si vlastnú politickú kariéru.

Na prísahu nového prezidenta sa prišli na štadión pozrieť tisíce ľudí, ktorí tam vtrhli už skoro ráno.

"Úplne nás ovládla radosť,"
vyhlásil Janjay Jacobs, bývalý stredopoliar a súčasný tréner. Tvrdí, že Weah dokáže priniesť Libérii rast a rozvoj.

"Je to veľmi inšpiratívny človek, veľmi motivujúci. Nikdy, v žiadnej situácii, sa nevzdáva," uviedol Jacobs. "Aj keby bolo všetko proti nemu, bude si stáť za tým, v čo verí," dodal.