Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bývalý guvernér Virgínie pôjde za korupciu na dva roky do väzenia

Bývalý guvernér amerického štátu Virgínia, Robert McDonnell, 6. januára 2015 Foto: TASR/AP

Bývalého guvernéra amerického štátu Virgínia, republikána Roberta McDonnella, odsúdil v utorok okresný sudca za korupciu na dva roky väzenia a dvojročnú skúšobnú lehotu.

Richmond 7. januára (TASR) - Bývalého guvernéra amerického štátu Virgínia, republikána Roberta McDonnella, odsúdil v utorok okresný sudca za korupciu na dva roky väzenia a dvojročnú skúšobnú lehotu. Z rovnakého deliktu usvedčili aj McDonnellovu manželku Maureen, výmer jej trestu bude známy vo februári, informovali americké médiá.

Manželov McDonnellovcov uznali vinnými v septembri 2014. Podľa poroty bol v súčasnosti 60-ročný exguvernér vinný v 11 z 13 bodov obžaloby. Prokuratúra preňho žiadala desať až 12 rokov väzenia, jeho obhajcovia navrhovali 6000 hodín verejnoprospešných prác.

McDonnell a jeho manželka prijali podľa sudcu v rokoch 2010-2014 úplatky za viac ako 170.000 dolárov výmenou za pomoc bohatému podnikateľovi. Išlo o luxusný tovar, značkové oblečenie a dovolenky, pričom podnikateľ im tiež ponúkol, že uhradí náklady na svadbu ich dcéry.

McDonnell, ktorý bol pred prevalením škandálu považovaný za vychádzajúcu hviezdu Republikánskej strany a špekulovalo sa o ňom ako o možnom kandidátovi na viceprezidenta USA, musí do väzenia nastúpiť do 9. februára.