Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Bývalý mexický prezident venoval dôchodok na boj s detskou rakovinou

Bývalý mexický prezident Felipe Calderón počas úvodného prejavu na 17. ročníku medzinárodnej konferencie o AIDS. Foto: TASR/AP

Felipe Calderón bol prezidentom v rokoch 2006-2012, v decembri 2012 ho vo funkcii vystriedal terajší prezident Enrique Peňa Nieto.

Mexiko 28. februára (TASR) - Bývalý mexický prezident Felipe Calderón v pondelok oznámil, že sa rozhodol darovať svoj prezidentský dôchodok neziskovej organizácii, ktorá pomáha deťom s rakovinou. Volá sa Aqui Nadie Se Rinde, čo v preklade znamená Tu sa nik nevzdáva.

Calderón verejnosti vysvetlil, že Mexiko poskytuje svojim bývalým prezidentom výsluhový dôchodok, aby sa po odchode z funkcie nemuseli obávať o svoju životnú úroveň a boli odolnejší voči korupcii. A povedal, že on sám dokáže zabezpečiť rodinu z prednáškovej činnosti.

Uvedená nezisková organizácia bola založená v roku 2005 a pomáha deťom s rakovinou a ich rodinám. V reakcii na dar vyjadrila nádej, že povzbudí ďalších darcov k podobnému kroku.

Bývalý prezident súčasne daroval organizácii prvý šek vo výške 72.775 pesos (približne 3450 eur), ktoré dostáva každé dva týždne.

Felipe Calderón bol prezidentom v rokoch 2006-2012, v decembri 2012 ho vo funkcii vystriedal terajší prezident Enrique Peňa Nieto.