Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Bývalý pakistanský prezident odmieta zodpovednosť za vraždu premiérky

Bachtawar (vľavo) a Asifa Zardaríové držia portét svojej zavraždenej matky, pakistanskej expremiérky Benazír Bhuttovej, v Islamabáde 6.septembra 2008. Vdovca po Bhuttovej, Alího Asifa Zadarího dnes zvolil parlament za nového prezidenta. Foto: TASR AP

Bhuttová zahynula pri samovražednom bombovom útoku, ktorý sa odohral 27. decembra 2007 v meste Rávalpindí počas kampane pred prezidentskými voľbami.

Islamabad 22. septembra (TASR) - Bývalý pakistanský prezident Parvíz Mušarraf odmietol dnes obvinenia, že nesie zodpovednosť za zavraždenie bývalej premiérky Bénazír Bhuttovej, ku ktorému došlo v roku 2007. Informovala o tom agentúra AP.

Bhuttová zahynula pri samovražednom bombovom útoku, ktorý sa odohral 27. decembra 2007 v meste Rávalpindí počas kampane pred prezidentskými voľbami. Bhuttová v nich kandidovala práve proti Mušarrafovi, ktorý bol v tom čase vo funkcii.

Vo videoposolstve nakrútenom v jeho londýnskom exile Mušarraf tvrdí, že jediným, kto "mal z Bhuttovej vraždy prospech", bol jej manžel Ásif Alí Zardárí, ktorý sa stal prezidentom, zatiaľ čo on, Mušarraf, musel odstúpiť.

V auguste odsúdili v Pakistane na 17 rokov väzenia dvoch policajtov, ktorí boli obžalovaní, že neposkytli Bhuttovej počas atentátu dostatočnú ochranu.