Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Bývalý pápež Pavol VI. má byť ešte tento rok vyhlásený za svätého

Na snímke pápež František Foto: TASR/AP

Povedal to pápež František pri nedávnom stretnutí s rímskymi duchovnými, ktoré prebiehalo za zatvorenými dverami.

Vatikán 17. februára (TASR) - Bývalý pápež Pavol VI., ktorý stál na čele katolíckej cirkvi v rokoch 1963–1978, bude ešte v tomto roku vyhlásený za svätého. Povedal to pápež František pri nedávnom stretnutí s rímskymi duchovnými, ktoré prebiehalo za zatvorenými dverami. Prepis Františkových výrokov zo štvrtkovej schôdzky zverejnil v sobotu Vatikán.

"Existujú dvaja (nedávni) rímski biskupi, ktorí už sú svätcami," povedal František čím podľa agentúry DPA zjavne odkazoval na bývalých pápežov - Jána XXIII. a Jána Pavla II. "Pavol VI. sa tento rok stane svätcom," dodal.

František podľa prepisu na schôdzke tiež poznamenal, že na blahorečenie, čo je predstupeň svätorečenia, momentálne čaká niekdajší pápež Ján Pavol I. Zároveň zažartoval, že on i jeho predchodca - emeritný pápež Benedikt XVI. - sú v rámci tohto procesu na "čakacej listine".

Pavol VI. sa narodil v roku 1897 v severotalianskom meste Brescia ako Giovanni Battista Montini. Pápežom sa stal v roku 1963. Pripisuje sa mu úspešné ukončenie Druhého vatikánskeho koncilu, vďaka ktorému sa v katolíckej cirkvi zaviedli ďalekosiahle reformy - zrušilo sa napríklad výhradné používanie latinčiny pri bohoslužbách.

Počas svojho pontifikátu bol Pavol VI. tiež zástancom zákazu interrupcií a odmietavý postoj jasne prejavoval i voči používaniu umelej antikoncepcie.