Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Bývalý prezident Č. Hory čelí trestnému oznámeniu za deportácie

Ilustračné foto na snímke je Milo Djukanovič Foto: TASR/AP

Milo Djukanovič podľa občanov Čiernej Hory, ktorí podali trestné oznámenie je zodpovedný za deportáciu z mája 1992, po ktorej bosnianski Srbi deportovaných Bosniakov zavraždili.

Podgorica 3. mája (TASR) - Trestné oznámenie na bývalého čiernohorského prezidenta a premiéra Mila Djukanoviča podali dnes pri príležitosti 20. výročia deportácie 79 moslimských utečencov z Bosny a Hercegoviny traja občania Čiernej Hory, medzi nimi poslanec parlamentu a novinár týždenníka Monitor.

Djukanovič nesie podľa ich názoru zodpovednosť za deportáciu z mája 1992, po ktorej bosnianski Srbi deportovaných Bosniakov zavraždili.

Odvolací súd v Podgorici zbavil v marci obvinení deviatich bývalých funkcionárov tamojšej polície, ktorí čelili obvineniu z nezákonnej deportácie. Súčasne nariadil obnovenie súdneho konania.

Dnešné trestné oznámenie na Djukanoviča sa opiera o výpoveď čiernohorského exprezidenta Momira Bulatoviča práve v procese s expolicajtmi. V ňom niekdajší prvý muž krajiny vypovedal, že o deportáciách bol najlepšie ako premiér informovaný práve Djukanovič, ktorého však v tomto súdnom konaní nevypočuli ani ako svedka.

Čiernohorský štát sa v roku 2008 zaviazal uhradiť rodinným príslušníkom obetí odškodné predstavujúce 4,13 milióna eur.

Djukanovič, ktorý koncom roka 2010 odstúpil z funkcie predsedu vlády, je ako líder vládnucej Demokratickej strany socialistov naďalej jedným z najvplyvnejších politikov postjuhoslovanskej republiky.

Rozhovor, ktorý nedávno poskytol Djukanovič televíznej stanici Atlas a v ktorom noviny Vijesti označil za "monštrum", viedol k zaslaniu listu členov ich redakcie šéfovi misie EÚ v Podgorici Leopoldovi Maurerovi, ako aj veľvyslancom USA, Nemecka, Británie a Talianska v Čiernej Hore.