Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bývalý šéf izraelského Mosadu kritizoval premiéra za prístup k Iránu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prejavu na 69. zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Bývalý šéf izraelskej tajnej služby Mosad, Meir Dagan, odsúdil dnes prístup premiéra Benjamina Netanjahua k iránskej jadrovej hrozbe. Informovala o tom agentúra AP.

Jeruzalem 27. februára (TASR) - Bývalý šéf izraelskej tajnej služby Mosad, Meir Dagan, odsúdil dnes prístup premiéra Benjamina Netanjahua k iránskej jadrovej hrozbe. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa Dagana je "osobou, ktorá spôsobila najhoršie strategické poškodenie Izraela v iránskej otázke, predseda vlády". Komentár bývalého šéfa Mosadu dne zverejnil denník Jediot Achronot. Došlo k tomu pred sporným prejavom Netanjahua v americkom Kongrese.

Dagan, ktorý viedol tajnú službu v rokoch 2002-10, je úporným kritikom Netanjahuovho prístupu k Iránu. Je kľúčovým oponentom potenciálneho izraelského vojenského útoku proti jadrovým zariadeniam Teheránu. Netanjahuova cesta do Washingtonu je podľa jeho slov zbytočná a kontraproduktívna.

V čase, keď Dagan viedol Mosad, táto tajná služba údajne vykonala niekoľko tajných útokov proti iránskym jadrovým vedcom, ako aj kybernetických útokov, ktoré zdržali postup Teheránu k získaniu jadrovej zbrane.