Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Bývalý šéf OSN Pan Ki-mun vyzval na ukončenie násilia v Mjanmarsku

Na snímke hlavný generál Min Aun Hlain (vpravo) šéf vojenskej rady, hovorí s Pan Ki-Munom (vľavo) bývalým generálnym tajomníkom OSN, počas ich stretnutia v pondelok 24. 2023, Naypyitaw, Mjanmarsko. Foto: TASR/AP

Pan Ki-mun, šéf OSN z rokov 2007–2016, prišiel do Mjanmarska v rámci misie, na ktorú ho vyslalo zoskupenie s názvom The Elders ("Staršinovia") združujúce bývalých štátnikov a aktivistov.

Rangún 25. apríla (TASR) - Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval na dialóg a okamžité ukončenie násilia v Mjanmarsku po tom, ako sa stretol s predstaviteľmi tamojšej vojenskej junty. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Juhokórejský diplomat sa v pondelok, počas vopred neohlásenej návštevy Mjanmarska, stretol s vrchným veliteľom mjamnarskej armády a vodcom vojenskej junty, generálom Min Aun Hlainom, ako aj s ďalšími predstaviteľmi tamojšieho vojenského režimu, ktorý v tejto krajine juhovýchodnej Ázie vládne od prevratu z roku 2021.

Pan Ki-mun, šéf OSN z rokov 2007–2016, prišiel do Mjanmarska v rámci misie, na ktorú ho vyslalo zoskupenie s názvom The Elders ("Staršinovia") združujúce bývalých štátnikov a aktivistov. Túto skupinu angažujúcu sa v iniciatívach na podporu mieru a ľudských práv po celom svete založil v roku 2007 exprezident Juhoafrickej republiky Nelson Mandela.

Pan Ki-mun pôsobí ako podpredseda iniciatívy The Elders. Zoskupenie v utorok zverejnilo vyhlásenie, v ktorom bývalý šéf OSN označil svoje pondelňajšie rokovania v Mjanmarsku za "informatívne". Zároveň akcentoval potrebu implementácie mierového plánu pre Mjanmarsko, ktorý spoločne vypracovali regionálne združenie ASEAN a OSN.

"Prvé kroky (v záujme mieru) musí podniknúť" armáda, uviedol Pan Ki-mun. Do snáh o upokojenie situácie v Mjanmarsku musia byť podľa neho zapojené aj opozičné sily združené v tieňovej vláde národnej jednotky (NUG).

Vo zverejnenom vyhlásení na neuvádza, či sa Pan Ki-mun počas pobytu v Mjanmarsku usiloval aj o stretnutie so zosadenou civilnou líderkou krajiny Aun Schan Su Ťij, ktorú súdy ovládané juntou odsúdili už na 33 rokov väzenia.

Diplomatické snahy o riešenie krízy v Mjanmarsku zatiaľ zlyhávajú, keďže junta ignoruje medzinárodnú kritiku brutálnych zásahov voči odporcom režimu a odmieta s nimi rokovať s argumentom, že ide o teroristov. Aktivisti obviňujú armádu z masakrov, vypaľovania roľníckych komunít, náletov a delostreleckej paľby na tie dediny a poľnohospodárske usadlosti, v ktorých sa údajne ukrývajú povstalci. Pri nedávnom nálete na dedinu na severozápade Mjanmarska zahynulo viac než 170 ľudí.

Od prevratu z februára 2021 prebiehajú v Mjanmarsku boje medzi armádou, ktorej velí vojenská junta, a silami prodemokratického odporu. Správy o Pan Ki-munovej návšteve a o "srdečných" a "konštruktívnych" rozhovoroch s predstaviteľmi junty priniesla aj oficiálna mjanmarská tlač, jeho výzvu na zastavenie násilia a dialóg však nespomenula.