Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Bývalý šéf Trump Organization Weisselberg dostal päť mesiacov väzenia

Na snímke Aleen Weisselberg na súde 4. marca 2024 v New Yorku. Foto: TASR/AP

Weisselberg bol v rokoch 2005 až 2021 finančným riaditeľom konglomerátu v oblasti nehnuteľností a zábavného priemyslu Trump Organization.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 10. apríla (TASR) - Bývalého finančného riaditeľa Trump Organization Allena Weisselberga v stredu súd v New Yorku odsúdil na päť mesiacov väzenia za krivú výpoveď. V tomto občianskoprávnom procese je za podvod s nehnuteľnosťami obžalovaný exprezident Donald Trump. TASR informuje podľa agentúr AP a AFP.

Weisselberg (76) sa ešte v marci priznal ku krivej výpovedi počas vypočúvania v roku 2020. Vo výpovedi, že nemal vedomosti o rozlohe Trumpovho bytu v Manhattane, klamal, píše AP. Trump tento byt vo svojich finančných záznamoch nadhodnotil.

Weisselberg na stredajšom pojednávaní odmietol možnosť vypovedať a bol odvedený v putách. Tento podnikateľ si už vo väzení vlani odsedel 100 dní za vyhýbanie sa daňovej povinnosti v spojitosti s majetkom spoločnosti Trump Organization a obohacovanie sa na nepriamych výhodách.

Weisselberg bol v rokoch 2005 až 2021 finančným riaditeľom konglomerátu v oblasti nehnuteľností a zábavného priemyslu Trump Organization.

Trumpova rodina ho zamestnávala takmer 50 rokov a poskytla mu odstupné dva milióny dolárov, keď musel odísť do penzie pre obvinenia v daňových záležitostiach, píše AP. Trump Organization tiež platí jeho účty za právnické služby.

Samotný Donald Trump sa na budúci týždeň postaví pred súd v procese, v ktorom čelí žalobe za falšovanie záznamov svojej spoločnosti, aby zakryl úplatok pre pornoherečku.