Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bývalý spolupracovník Marine Le Penovej založil novú stranu

Na snímke Marie Le Penová. Foto: TASR AP

Philippot (36) presadzuje odchod Francúzska z eurozóny aj z Európskej únie.

Paríž 18. februára (TASR) - Bývalý podpredseda francúzskeho Národného frontu (FN) Florian Philippot si založil novú politickú stranu, ktorá má ambíciu stať sa hlavnou protieurópskou silou vo Francúzsku. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Stúpenci Philippota, ktorý bol až do vlaňajšieho vnútrostraníckeho rozkolu pravou rukou šéfky FN Marine Le Penovej, sa zišli cez víkend na zjazde v blízkosti severofrancúzskeho mesta Arras. Nový subjekt dostal názov Patrioti (Les Patriotes, LP).

Strana bola oficiálne zaregistrovaná už vlani v septembri, krátko po tom, ako Philippot ohlásil svoj odchod z radov pravicovo-populistického FN. Ustanovujúci zjazd Patriotov sa však konal až tento víkend.

Philippot (36) presadzuje odchod Francúzska z eurozóny aj z Európskej únie. Jeho otvorene negatívny postoj k euru podľa pozorovateľov prispel k porážke Marine Le Penovej vo prezidentských voľbách, ktorých druhé kolo v máji 2017 vyhral centrista Emmanuel Macron.

Šéf Patriotov mal v minulosti na starosti stratégiu a komunikáciu FN, neskôr mu však Le Penová tieto kompetencie odobrala. Svoj odchod z Národného frontu zdôvodnil tvrdením, že sa nenechá od nikoho ponižovať ani odsúvať na vedľajšiu koľaj.