Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Boje medzi znepriatelenými komunitami v Čade si vyžiadali 42 obetí

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vyhlásenie ministerstva uvádza, že pre nepokoje bolo priamo na mieste v dedine Tileguey zatknutých 175 osôb.

N'Djamena 21. marca (TASR) – Boje medzi znepriatelenými komunitami na východe Čadu si vyžiadali 42 obetí na životoch, oznámilo vo štvrtok tamojšie ministerstvo pre bezpečnosť verejnosti. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Ministerstvo nekonkretizovalo, kto presne sa na bojoch zúčastnil ani ako dlho trvali, ozbrojené strety však prebehli v oblasti, kde ich často vyvolávajú spory o územie medzi usadenými poľnohospodármi a kočujúcimi chovateľmi i inými skupinami.

Vyhlásenie ministerstva uvádza, že pre nepokoje bolo priamo na mieste v dedine Tileguey zatknutých 175 osôb. Veľkú časť dediny podľa neho vypálili "ozbrojení muži".

"Situácia je pod kontrolou, pokúšam sa však uzmieriť rôzne strany," vyhlásil cez telefón pre AFP minister pre bezpečnosť verejnosti, generál Mahamat Charfadine Margui. Generál priamo na mieste viedol delegáciu vládnych a armádnych predstaviteľov, ktorej cieľom bolo úplné objasnenie incidentu.

Množstvo obyvateľov východného a južného Čadu je ozbrojených. Často tu dochádza k potýčkam medzi poľnohospodármi a pastiermi, pretože poľnohospodári obviňujú pastierov z toho, že dovoľujú svojim zvieratám spásať alebo udupávať rastliny a plodiny na ich pozemkoch.